Янка Такева: Учителите са готови да щурмуват и парламента, ако не получат 1900 лева заплата

01.06.2023 / 09:46 5

Снимка Булфото, архив

За нови учителски протести съобщи Янка Такева: 

За да имат успех младите хора, всичко зависи от учителите не само в България, но и в целия свят. Съжалявам, че толкова късно се сетиха нашите представители в парламента, че трябва да се погрижат и за народа си. Не е приет бюджетът, очакваме удължаване. Направихме десетина пъти срещи с министъра на финансите и договорихме увеличаването на работните заплати в Сектор "Средно образование" от 1 януари 2023 година, като средствата са заложени в бюджета.

Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ става въпрос за 546 млн. лв.

"От тях и за увеличение на работните заплати на учителите, на непедагогическия персонал, така че очакваме в най-скоро време приемането на бюджета, защото годината си отива. И на този етап средствата ще бъдат достатъчни за покриване на инфлационните процеси. Сещаме се за учителите в навечерието на 24 май и 1 юни, или на 15 септември, но учителят е една много важна длъжност за общественото развитие, а трудовото възнаграждение на хората, работещи в образованието, е ниско", допълни Такева.

Тя поясни, че има напрежение сред учителите.

"Ние сме готови да излезем на протестни действия. Синдикатът на българските учители се подготвя от 3 месеца за това. Минималната работна заплата и началната на учител, излизайки от университет, не трябва да бъде по-ниска от 1900 лв. А тях ще ги достигнем с това увеличение, което ще върнем от 2023 година", коментира председателят на Синдиката на българските учители.

Попитана какво трябва да се промени в учебните планове и програми, тя отговори: "От 2 години има работни групи, които работят да усъвършенстват учебните програми по различните учебни дисциплини. Ние сме почти готови. Дълги години водим дискусия, защото българското образование има преимущество пред другите образователни системи, защото даваме широка общообразователна подготовка за ученици и студенти. Отличаваме се в Европа и света. Много внимателно трябва да променим учебните планове, особено за 1 и 4 клас."

Такева подчерта, че в момента около 2300 пенсионирани учители работят у нас.

А с отпуснатите им пари, които са поискали, те ще могат да подобрят и храната за предучилищните групи. Такева не скри, че са готови и да влязат в парламента: "Не си позволяват да ни ухажват, учителят е високо интелигентен човек, държат се с уважение и респект."За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Ванката (преди 12 месеца)
Рейтинг: 49801 | Одобрение: 9946
По делегиран бюджет да са заплатите на учителите, както са им учениците! Сега учението е проформа партида, но въпреки всичко това има умни деца!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
2
0
гарфилд (преди 12 месеца)
Рейтинг: 54666 | Одобрение: 17456
Тия 240 хрантутци,да си намалят заплатите и ще има за учители,доктори и болни деца.:errm:
2
5
ПраБългарин (преди 12 месеца)
Рейтинг: 62301 | Одобрение: -28339
Като гледам нивото на учениците никакво увеличение не заслужавате ;) 
1
1
kjk (преди 12 месеца)
Рейтинг: 44351 | Одобрение: 5511
То поне да имаше резултати от сегашните увеличения!!!Сигурно ги обучават да дишат райски газ за тия заплати!!! Неграмотността  става все по голяма!!!Гняв
2
0
Радостин (преди 12 месеца)
Рейтинг: 134881 | Одобрение: 5601
80 годишната баба Такева, от 40 години е на хранилката на учителите, за които нищо не е направила.Приватизира  им почивните бази, пионерските лагери и полагащите им се седмица санаториум. Безочливата комунистка получава над 20 000 месечно , разхожда се  по света все в командировки. Учители, докога ще я търпите?
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама