Япония и САЩ проведоха важни търговски преговори

16.04.2019 / 10:09 0

Японският министър на икономиката заяви, че е имал "открити и добри" търговски преговори с американския си колега в понеделник, но подчерта, че въпросът с валутните курсове трябва да се обсъжда в различен контекст между финансовите министри на двете държави, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Срещата беше факт, след като американският президент Доналд Тръмп и премиерът на Япония Шиндзо Абе се договориха през миналия септември да започнат търговски преговори и постигнаха споразумение, което да защитава японските автомобилни производители от допълнителни тарифи, докато самите преговори са в ход.

Тръмп даде ясно да се разбере, че е недоволен от търговския излишък на Япония спрямо САЩ в размер на 68 млрд. долара, голяма част от който се дължи на японския износ на автомобили, и настоява за двустранно споразумение, което да адресира този проблем.

Министърът на икономиката Тошимицу Мотеги заяви във вторник пред репортери, че по-голямата част от тричасовата му среща с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър е била съсредоточена върху стоковата търговия между двете държави.

Междувременно Шиндзо Абе подчерта, че новата рамка ще представлява Споразумение за търговията със стоки (Trade Agreement on Goods, или TAG), а не по-широкообхватно споразумение за свободна търговия, което да включва и въпросите за инвестициите и услугите, на които Япония продължава се противопоставя.

През миналия уикенд финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин отбеляза, че вижда добро сътрудничество с Япония относно обменните курсове, като той ще се стреми да бъде включена и валутна разпоредба във всяко едно евентуално търговско споразумение, за да се избегне валутното манипулиране.

На въпрос за обмените валутни курсове (на долар/йена), Мотеги отговори, че Япония и Съединените щати вече са се договорили, че валутите трябва да се обсъждат между съответните финансови министри.

Тошимицу Мотеги същшо така заяви, че е одобрил заедно с Робърт Лайтхайзър, че новите търговски преговори ще продължат въз основа на съвместното изявление на двете страни, оповестено миналия септември. В него се казва, че преговорите "ще зачитат позициите на другото правителство", като се очертават преговорните линии, свързани с японския автомобилен и селскостопански сектори.

"Ние имахме откровен и много добър обмен на мнения по въпросите на търговията", посочи Мотеги пред репортери. Той отказа да бъде по-конкретен, но заяви, че ще обясни съдържанието на преговорите си след втория ден на преговорите, които продължават и във вторник.

Ройтерс отбелязва, че говорител на търговския представител на САЩ е отказал да коментира хода на разговорите.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама