Японски учени установиха, че рибите клоуни могат да броят

02.02.2024 / 15:43 2

снимка pexels

Японски и китайски учени установиха, че рибите клоуни (Amphiprion ocellaris) разпознават възможните конкуренти по броя на страничните им вертикални ивици. За любопитното откритие съобщиха от Института за наука и технологии в Окинава, Япония. 

Изследователите са открили, че рибите клоуни са най-агресивни към екземплярите, които подобно на самите тях имат три вертикални бели ивици по тялото. Същевременно те много по-рядко нападат риби с две или една ивица и почти винаги игнорират тези, които ги нямат. 

„Това предполага, че рибите клоуни са в състояние да преброят ивиците и да определят по тях видовата принадлежност на неканения гост”, казва Кина Хаяши от изследователския екип.

Учените смятат, че тази поведенческа особеност позволява на рибите клоуни да поддържат границите на териториалните си владения, изразходвайки минимални усилия, като не хабят енергия да нападат риби, които заемат други екологични ниши и не представляват заплаха.

Умението също така им помага да поддържат социална йерархия, тъй като броят на ивиците по тялото на рибата клоун зависи от позицията им в групата, предаде БТА.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
cron1 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 79534 | Одобрение: -8676
Голямо откритие са направили учените - предлагам да им дадат Нобелова награда! БолестГняв
Марио Кроненберг
2
0
kjk (преди 2 месеца)
Рейтинг: 36321 | Одобрение: 4106
Интересно нашите клоуни в избирателните комисии не могат да броят!!!АнгелчеПредлагам за следващите избори вместо машини да внесем риби клоуни!!!УхиленУхиленУхилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама