Ята скакалци опустошиха части от Северна Кения

30.06.2020 / 21:13 0

Снимка Pexels

Клоните на дърветата в северния кенийски град Лодуар са оголени, без листа и поддават под тежестта на огромни ята млади скакалци, съобщи Ройтерс.

Скакалците превзеха Източна Африка и крайбрежието на Червено море в края на 2019 година, подпомагани от нетипичното време за сезоните в тази част на света и климатичните промени. Ята скакалци преминаха западно от Йемен и тази година достигнаха до Кения, Сомалия и Етиопия.

Ново поколение се е появило в Туркана, най-бедния кенийски район. Младите скакалци изяждат всичко, попаднало пред очите им и когато укрепнат, ще са способни да изминават разстояние от 130 километра на ден, отбелязва БТА.

"Скакалците дестабилизират една вече установено лоша ситуация", казва Даниел Кирура, председател на представителството на Организацията по прехраната и земеделието на ООН в Туркана.

Кирура се опасява, че ятата скакалци ще се разпространят бързо и затова екипи работят неуморно, за да обработят терените с инсектициди, преди новото поколение на насекомите да е укрепнало и да започне да лети.

Туркана е обширен сух район в Северозападна Кения, който граничи с Уганда, Южен Судан и Етиопия. Жителите му се оплакват, че насекомите унищожават обработваемите земи и пасищата.

"Тези неща, които скачат нагоре-надолу дойдоха преди два дни и изядоха всички дървета", казва местният жител Майкъл. "Унищожиха дори тревата за пашата на козите".

Местните бият барабани в опит да уплашат и прогонят скакалците. "Унищожиха ни царевицата и дървото асимина. И понеже звукът не им харесва, бием барабаните, за да ги гоним", каза друг местен жител, Кристофър Лотит. 

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама