Явор Колев: Ако сте отворили спам - сменете паролите, пуснете антивирусна програма

15.01.2020 / 19:30 4

Снимка Булфото, архив

Трябва да предупредя потребителите, че ако са отворили такъв спам мейл, който съдържа прикачен файл, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма или да преинсталират компютъра, да инсталират лицензирана операционна система, както и лицензиран антивирусен софтуер. Съветвам и да променят абсолютно всички пароли, които използват за различни ресурси в интернет пространството. Това каза Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Стана ясно, че в изпратеното съобщение, в случая уж от името на МВР, се съдържа код, който предизвиква компютърът да изтегли „троянски кон“.
По думите на Колев вече е установена връзка с германската хостинг компания, чийто сървър е бил използван за осъществяване на спам атаката.

„Влезли сме във връзка с тази компания и сме помолили да се прекрати атаката с тяхно съдействие. Такива спам атаки се провеждат от 2016 година. Работим в тясно взаимодействие с всички доставчици на електронни съобщителни услуги, в това число и българските мейл сървъри така, че да предотвратяваме и ликвидираме тези атаки. За съжаление такива атаки са ежедневие. Те са извън територията на страната и има кратък период, в който работят и спам съобщенията за съжаление пристигат до потребителите, което е риск за тяхната киберсигурност“, допълни той.


Компютърната система, която е заразена с „троянски кон“, има за цел да открадне цялото съдържание от компютъра, а именно пароли за достъп до електронни пощи, социални мрежи и интернет банкиране.

По-рано от ГДБОП предупредиха за активна СПАМ атака спрямо гражданите. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименуван „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
5
Sand (преди 3 години)
Рейтинг: 13861 | Одобрение: 4696
 е то за туй страдаме общаци като явор ядат и серат и се молят да не ги убивам 
4
5
Sand (преди 3 години)
Рейтинг: 13861 | Одобрение: 4696
Мухлльо явор колев ко тана  с  НАПА бе боклк ? Нали ги хванахте нищо лъжете хората а заплатите върват а

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама