Жегите продължават: Как да настроим климатика, за да не колабираме

10.07.2024 / 20:20 0

Снимка Pixabay

Жегите продължават. И през следващите дни температурите в страната ще достигат 40 градуса, а през почивните дни и в началото на следващата седмица ще са много често и над 40.

Жълт код за опасно време е в сила и утре във всички области, предава БТВ.

Кардиологът д-р Алдин Али обясни, че не е добре да има резки температурни разлики, когато влизаме отвън в помещение с климатик.

„Приемливо е разликата да е 10 градуса. Тогава тялото се адаптира за 15-20 минути. Ако имаме разлика над 15 градуса, тялото не може да се справи с терморегулацията. Особено опасно е за хора, които взимат лекарства за понижаване на налягането, известни като съдоразширяващи. Те могат да получат и колапс при такива температурни разлики“, обясни лекарят.
 
Той посъветва пациентите със сърдечно-съдови заболявания винаги когато има рязка смяна на температурата да си направят напасване на терапията спрямо външните условия.

„Голяма част от пациентите приемат диуретици. Това са лекарства, които всъщност отводняват тялото, за да се подобри сърдечната функция на тялото и в същото време да падне кръвното налягане. Когато се увеличат температурите, чрез естественото изпаряване на течностите от тялото ние губим една част тях и ако давате допълнителна една така висока доза диуретик на пациентите - ще предизвикате една силна глобална дехидратация на тялото. Това ще усложни работата на бъбреците. Представете си кръвта се сгъстява, вие губите тази течност от течната съставка на кръвта. Тази кръв трябва да минава през бъбрека и да се филтрира и в даден момент тази гъста кръв налепва по филтъра на бъбрека и това предизвиква влошаване на бъбречната дейност на пациентите“, обясни експертът.

Затова д-р Али съветва при екстремни жеги пациентите да дойдат на контролен преглед. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама