Жена, удушила баба, влиза зад решетките

14.06.2018 / 11:28 1

Потвърдиха присъдата на жена за жестоко убийство.

Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив, пише novini.bg.

Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд, с което подсъдимата Донка П. е осъдена на 29 години лишаване от свобода.

Тя е призната за виновна в извършване на убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалата начин.

На 1 февруари 2017 г. Донка удушила 84-годишна жена в село Дълбок извор, община Първомай, като след това извършила кражба на вещи от дома на пенсионерката.

Съдът потвърди и обезщетенията на близките на пострадалата в размер на общо 40 000 лева.

Върховните магистратите отхвърлиха като неоснователна жалбата на служебния защитник на Донка П., в която се твърди, че по делото са допуснати съществени процесуални нарушения с оглед недопускане на експертизи, касаещи вменяемостта на обвиняемата.

По делото има такава експертиза, заключението на която е, че Донка е вменаяема и разбира в какво е обвинена.

Още повече, че тя е признала вината си, както пред Окръжен съд - Пловдив така и пред Апелативен съд-Пловдив.

Върховният касационен съд приема, че Донка П. е извършила убийството по особено мъчителен за пострадалата начин, тъй като душенето на пострадалата е продължило 20-25 минути.

Според съда поведението на подсъдимата е лишено от всякаква милост и съпричастие. Проявената от нея изключителна жестокост, ярост и ожесточение при убийството на пострадалата, характеризират подсъдимата като човек, проявяващ жестокост.

Пред вид това, както и предишните пет осъждания на Донка П., Върховният съд приема, че правилно апелативните съдии са възприели правната квалификация на извършеното нея престъпление при условията на опасен рецидив и са постановили 25 години лишаване от свобода за убийството, което са увеличили с 4 години и следва подсъдимата да излежи едно общо най-тежко наказание от 29 години затвор.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама