Жители на Сарафово в ужас: Брегът се свлича, а специалисти от Варна казват, че нямало проблем

26.06.2019 / 10:03 3

Кадър: "Флагман"

Виждаме как се свлича брегът, макар че според специалистите от „Геозащита“ - Варна проблем нямало. Това казаха пред камерата на бТВ жители на бургаския квартал Сарафово. Рано тази сутрин те се събраха край свлачището, за да споделят отново своите притеснения, че може да загубят домовете си, пише "Флагман".

 Жителите на Сарафово са притеснени, че къщите им могат да бъдат повлечени от свлачището, активизирало се през октомври миналата година, каза водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.
Мястото няма да се укрепява с бетон, а със земна маса, добави той.

Хората обаче се страхуват, че ако няма бетон в канавката, няма да може се оттича количеството дъжд.
Според експертите от Варна свлачищни процеси няма, но се вижда как плочките и паветата до оградите на къщите, които са на 5-6 метра от отводнителната кална канавка, пропадат.

Страхуваме се, след като бе махната старата канавка, при дъжд може да се активира по-сериозно свлачището, каза един от собствениците на апартаменти в близката сграда.
„Притеснява ни това, че от октомври досега нищо не е направено. Канавката дори, която вършеше някаква работа, вчера се разруши. Изпълняват се уж някакви мерки, предписани от „Геозащита“, а няма проект за брегоукрепване“, добавя негов съсед.
„Проблемът е, че след като от общината казват, че това е предписание на „Геозащита“ и не може да се направи нищо друго, сме изложени на риск. Вчера по време на дъжда видяхме как водата се оттичаше, но пръстта започна да се свлича. При по-голям дъжд обаче може да се стигне до сериозни последици“, каза една от дамите, имащи имот край свлачището.
„Това, което се случи през миналата година, предизвика притеснения у гражданите, които живеят на близо. Разбирам ги. По тази причина още миналата година веднага реагирахме и извикахме специалисти от „Геозащита“, които единствено са компетентната организация в България, за да кажат има ли свлачищни процеси или не“, заяви заместник-кметът на Бургас Чанка Коралска.
„Проект за укрепване на свлачище няма, защото според становището на „Геозащита“, тук свлачищни процеси няма. Има предписание да се възстанови естественият откос, тъй като експертите констатираха, че има голям обем от строителни отпадъци, които са натрупани и те именно са натежали. След големия дъжд са свлечени надолу“, обясни тя.
„Кандидатствахме не за укрепване на свлачище, а за възстановяване на щетите, които са нанесени от дъжда“, уточни заместник-кметът.
Никой от нас не си изхвърля строителните отпадъци тук, уверяват собствениците на близките имоти. 
„Според „Геозащита“ може да няма проблем, но ние виждаме ежедневно как се свлича брегът. Тук се работи от една седмица, но не виждаме пари да са похарчени за разрешаване на нашия проблем“, каза млад мъж пред камерата на бТВ.
Вчера кметът Димитър Николов пое ангажимент да извикаме специалисти от „Геозащита“ - Варна отново, добави Коралска."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
2
Радослав (преди 11 месеца)
Рейтинг: 4006 | Одобрение: 1266
Тъ то ...морето си взема неговото . Айде хотелчетата в моретооо. Като гледате все на 5 метра от пясъка да сте ...на първа линия най-отпред еее ся от тераските ще стане да скачате във водата директно  хахаха 
Губим България ,хораааа....
7
3
iramdei (преди 11 месеца)
Рейтинг: 764 | Одобрение: 269
Като строихте не ревахте  . Я марш обратно по селата .
6
4
666 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 16499 | Одобрение: 5274
Специалисти Ухилен Ухилен Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама