Живеещи във „Възраждане“ казаха „не“ на социален блок за ромски семейства. Протестът им продължава на сесията на ОбС (снимки)

30.07.2015 / 11:52 5

Над 30 живеещи във „Възраждане“ протестираха против изграждането на социален блок за роми в квартала им. Хората казаха „не“ на общия план за интеграция на социално слаби и ромски семейства в присъствието на кмета на „Младост“ Христо Христов. След като те размениха разпалено мнения с него на Т-образното кръстовище на бул. „Република“ и бул. „Трети март“, излязоха и с решение.

„На 5 август в 9 часа отиваме в Община Варна, за да протестираме и по време на сесията на ОбС, на която трябва да се гласува въпросния план за интеграция. Ние категорично сме против него, тъй като не искаме роми в квартала си. Ако се строи такъв блок, нека той да е само за други социално слаби хора“, заяви тарторът на протестиращите.

Разбра се още, че от снощи върви подписка и вече са събрани 243 подписа. Както е известно, на първата подписка за такъв блок в друг парцел във „Възраждане“ се подписаха 12 800 души.

Христо Христов призна, че не може да спре плана за интеграция, но подкрепи протестиращите. „Вие сте в правото си да протестирате. Разбирам ви и ви подкрепям, защото аз също съм против подобен блок, в който да живеят роми. Заставам зад вас на сесията на ОбС“, каза Христов. Запитан защо ромите не си стоят в „Максуда“, Христов поясни: „Този квартал е собственост на фамилия Бакдатови, която ще съди държавата в Страсбург, тъй като имотът й не е освободен.“

Ако общия план за интеграция бъде приет от общинските съветници, блокът започва да се строи зад Lidl още през 2016 година и ще е готов до 12 месеца. Присъствалият на протеста общински съветник Костадин Костадинов разкри, че блокът ще е П-образен и с 5 входа. В него евентуално ще живеят 244 ромски семейства, или по груби сметки – над 1000 роми.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
15
2
БГ (преди 8 години)
Рейтинг: 1470 | Одобрение: 635
Да ги местят в Каменар при другите мангали. Защо трябва да са в града? Марш!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама