Журналистът Димитър Стоянов: Задържаха ни по сигнала, който ние сами подадохме

14.09.2018 / 14:58 5

"С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме". Това каза журналистът от сайта „Биволъ“ Димитър Стоянов в интервю за предаването „Хоризонт за вас“. Стоянов и румънският му колега Атила Биро, както и един адвокат, тази нощ са били отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали журналистическо разследване.

В ефира на „Хоризонт“ Стоянов разказа точно какво се е случило. По думите му, на двамата журналисти не е било позволено да се обадят по телефон по време на задържането им: „Получих информация, че след публикуването на статията с #ДжиПиГейт от офисите на фирмата започва целенасочено изнасяне на техника и документи, което е предполагаемо унищожаване  на доказателства. Успяхме да проследим трасето на документите и разбрахме, че те се унищожават в района на Радомир и с наш колега, румънски партньор Атила Бирo, тръгнахме да валидираме това унищожаване. Респективно, за да има законова стойност работата, която вършим, подадохме сигнал и към МВР, че се унищожават предполагаеми доказателства за много тежка корупция и за злоупотребени с европейски фондове. В момента, в който успяхме да локализираме мястото, където намерихме изгорени документи, свързани с европейски фондове, се появи полицейски патрул, накараха ни да легнем на земята, да си сложим ръцете на гърба, сложиха ни белезници. Обяснихме, че ние сме журналисти и не сме извършители на нищо нередно, но около час прекарахме с белезници, после около още 3 часа бяхме задържани, но все пак не свалиха белезниците, въпреки че имаше яснота кои сме, какви сме и какво правим там. Всеки от нас имаше журналистическа карта, колегата също, имахме лични карти, валидни документи, но въпреки това не получихме право на телефонно обаждане и екипите, с които работим бяха много разтревожени. Когато се разследва корупция на високо ниво, това не е безопасно“.

Стоянов беше категоричен, че много от горящите документи все пак са били спасени от полицаите: „Нашата информация беше, че тези документи се изнасят от офисите на "Джи Пи груп", товарят се на автомобили, карат се в района на Радомир и се изгарят. Ние намерихме и документи, нарязани на шрайдер, в чували. Всичко сочи в посока унищожаване на доказателства“.

Журналистът обясни и защо с тях е имало адвокат: „Помолихме го да използваме неговата кола, за да се опитаме да намерим мястото, където се изгарят тези документи". Адвокатът също е с протокол за задържане.

Главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов уточни, че повече от 6 часа не е успял да се свърже с двамата журналисти: „От 20.30 часа вечерта до към 1-2 часа през нощта, което предизвика силно безпокойство. Опитахме се да разберем какво се случва и всички обаждания до РПУ в Радомир и ОДМВР - Перник завършиха безславно. В Перник ни затръшнаха телефона с изявление, че трябва да отидем на място. По наши канали опитахме да разберем на по-високо ниво и получихме от пресцентъра на МВР подвеждаща информация, че колегите ни не са задържани, а са били отведени в Радомир за даване на обяснения, но не можаха да ни обяснят защо няма връзка с тях“.

Чобанов определи действията на полицията като абсурдни и заяви категорично, че става въпрос за афера на най-високо ниво: „Това е някакъв абсурд. Да не би колегите им на място да нямат телефони. Пристигнали са от София колегите на г-н Спиридонов. Могли са веднага да ги освободят и да им върнат телефоните. Ние сме възмутени от това, че те бяха оставени без комуникация, а ние съответно бяхме оставени в неизвестност какво се случва с тях в продължение на часове и бяхме подведени от МВР, че не са задържани. Още от сряда, когато сме подали сигнал, до четвъртък следобед от сградата на "Джи Пи груп" се изнасят документи, компютри и се унищожават, т.е. два дни това е текло без никаква санкция, без да е предотвратено, а ние наблюдавахме какво се случва и се опитвахме да изясним къде изгарят документи, а защо ги горят е пределно ясно. /…/ Това са изключително сериозни доказателства за корупция, които част от тях са унищожени. Защо трябваше да се чака два дни? Защо ние трябваше да вършим това наблюдение и защо вместо като са отишли на място да спасяват документите, полицаите са задържали тях, а след като са дошли колегите им от София са разпалили огъня по невнимание? Това са абсурдни действия на полицията. Очевидно има чадър над "Джи Пи груп", която е свързана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев и явно там никой не смее да влезе и да проведе обиск. Това е афера на най-високо ниво, която ще се развие, защото ние разполагаме и с  електронни копия и продължаваме работа. Има изключително много документи. В тези документи има шокиращи неща – подкупи, вижда се накъде и към кого минават парите“.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Новината съобщават още B1, PRO TV (чийто журналист Джордже Бухнич преди 14 години бе арестуван у нас заради скрита камера на Дунав мост), ziare.com и др. Новината бе отразена и от американски и канадски медии, след като бе разпространена от Асошиейтед прес. "Българската полиция задържа журналисти, разследващи измами с европейски фондове", написа "Вашингтон пост". "Ню Йорк таймс" и "Монреал газет" също съобщават за случая.НО СКАНДАЛНИЯ СЛУЧАЙ НЕ БЕ ОТРАЗЕН В  слугиНОВА ТВ , в Босфор ТВ , в българската национална телевизия .... 
7
0
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Довечера в предаването на гологлавия шоумен ще участват арестуваният журналист Димитър Стоянов и главният редактор на сайта Биволъ Асен Йорданов ! А ДАЛИ НЯМА ПАК ДА ПУСНАТ НЯКОЙ СТАР ЗАПИС !!!!!
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 Алооо! Къде си бе, Ниделчо! Къде си бе, тлъсто, мазно и противно нищожество, дето нещо се правиш на чорбаджия на делянпеевския  лайнян сайт ПИК! "Само в ПИК", " Единствено в ПИК", "Ексклузивно в ПИК"! Къде са  ти гръмките заглавия на кафявото ти и мръсно сайтче? Къде са? В крайна сметка, нали  ти е близък роднина собственикът на "Бивол", чийто журналист е бил проснат на земята, окован с белезници, защото  е искал е да документира унищожаването на доказателства за чудовищни престъпления и кражби на милиони, извършени от фирмата на един авер на банкянската мутра, който впрочем му държи топките, докато играят карти!? В крайна сметка, няма ли да защитиш родственика си или си пазиш насрания  и дебел задник! Нищожество си, Ниделчо, мазно и противно нищожество! Такова си се родил и такова ще се споминеш - слузест червей, който пълзи в краката на една мутра от Банкя и престъпник от подземния свят, озовал се  случайно на върха на изпълнителната власт в нещастната ни държавица!
17
5
motoristka (преди 4 месеца)
Рейтинг: 69068 | Одобрение: 33768
Точно това щях да кажа, БАЙ ХОЙ... Направо ме е страх за тези момчета.... :errm:
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
14
0
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Дано не зачестят катастрофите по родните пътища ;)
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама