За ЧРД! Дядо Йоан даде божия благословия на изба „Варна“: „Господ да ви помогне да имате гроздов плод стократен!“ (Снимка)
С изискани вина и народни гозби празнуват в момента деветия си рожден ден в изба „Варна“. Поканата на собственика Григор Григоров уважиха над 200 гости от елита на града и региона, като за доброто им настроение се грижи един от популярните оркестъри в областта. Веселбата започна в 11 часа и се очаква да приключи в ранни зори утре.
„Г-н Григоров, дано Господ ви помогне да имате гроздов плод стократен“, пожела той на собственика. След това двамата прерязаха първите пръчки на лозята, а Григор Григоров уточни: „Дядо Йоан, тези пръчки, които вие докоснахте с ножицата, ще дадат най-много грозде.“
Технологът на изба „Варна“ Тихомир Трифонов напомни, че на 1 февруари 2008 година са осветили избата и оттогава на тази дата празнуват традиционно рождения си ден и празникът на пазителя на лозята с приятели, съмишленици и партньори.
През това време изба „Варна“ се развива в правилната посока, като участието й в проекти по 4 европейски програми е помогнало да се повишит качеството на технологичното оборудване и да се оформи един капацитет от 300 тона грозде за вина, основно бели.
„Нашата продукция е изцяло за вътрешния пазар във Варна и региона. Имаме и единични откъслечни количества за износ. Разчитаме на европейски интернационални сортове и един регионален сорт - „Варненски мискет“. Сред успешните ни вина са също „Шардоне“, „Совиньон блан“ и „Пино грил ризлинг“, а през миналата година пуснахме на родния пазар и бяло вино „Грюнер велт линер“ от австрийски сорт грозде“, каза Трифонов.
В изба „Варна“ използват грозде от собствени лозови масиви от 650 декара, разположени около село Генерал Кантарджиево, Боровец, Галата и Шумен. „Те ни гарантират качествено грозде, а знаете, че качеството на виното се дължи 85% на гроздето. Затова сме доволни, че се справяме“, допълни Трифонов.
Специалистът изрази задоволство, че и през 2016 година са затвърдили наложения стандарт при производство на вина, което е признание за визията на собственика на избата - как да изглежда виното, какъв е погледът върху него и каква е асортиментната листа.
„Изявата на един технолог и на изба, говори за начин на мислене върху това, което се прави. Този начин съвпада много с нашите клиенти и ние държим твърд ръст в производството и реализацията на нашите продукти“, заяви още Трифонов.
Той отчете, че през тези 9 години на пазара са свършили страшно много работа по създаване на профила на избата, както и по усвършенствуване на технологията на производство и оборудването: „Участието в европрограми ни помогна, но те не са единствената основа на това, което правим. Защото без европрограми, ако я нямаше приемствеността от клиента, собственикът на винарната нямаше да си мръдне пръста за усъвършенствуване и разширяване на капацитетните ни възможности и технологични такива.“
Тихомир Трифонов разкри за първи път и следващата им голяма цел: „Правим планове и проекти, и преизчисляваме мощностите да увеличим капацитетните си възможности и усъвършенствуване на технологията на производство, тъй като 300 тона грозде за вина вече не са ни достатъчни.“
В заключение г-н Трифонов призна и какво е почувствал, когато бе избран за технолог №1 на България за 2016 година: „Може би за мен е изненада, но това не е приз по-по-най. Това признание може да го разбере само човек, който вникне зад лицевата страна на нашата професия. Всяка година на предколеден бал, ние, технолозите, избираме най-отявленият технолог. Изборът се прави от жури с 200 специалисти. Аз считам изборът за най-добър технолог у нас за най-голямото признание за мен, и респективно за избата ни, тъй като това е избор на моите колеги“, завърши Трифонов.
„Винарска изба – Варна”се намира се на 2 км. от морския бряг, в непосредствена близост до курортни комплекси Албена, Балчик и Златни пясъци.
Варна, с. Генерал Кантарджиево,
тел. магазин: +359 897 009 594;
търговски представител: +359 882 434 345;
тел: +359 88 7574148
email:sales@varnawinery.eu ,office@varnawinery.eu
www.varnawinery.eu
*реклама
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта