За година над 400 стоителни фирми са спрели работа

26.01.2023 / 15:30 1

кадър Bulgaria ON AIR

За година 422 строителни фирми са спрели работа. Това сочи икономическия отчет на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2022 г.

Фирмите не са подновили вписването си в поддържания от КСБ Централен професионален регистъра на строителя, чрез който се дава право на компаниите от сектора да изграждат обекти над 100 кв. м.

Така на пазара у нас по последни данни от декември остават 6247 регистрирани български юридически лица и 55 чуждестранни.

В резултат на поредната трудна за бранша година, започналият през 2021 г. спад в произведената строителна продукция продължава, а работата на фирмите намалява с още 8,2 на сто за първите 9 месеца на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г., предаде epicenter.bg.

По предварителни данни на НСИ, цитирани в анализа на КСБ, произведената през деветмесечието на м.г. строителна продукция е на обща стойност 10, 6 млрд. лв. като от нея за 6 милиарда лв. е сградното строителство (жилищно и нежилищно), а останалите 4,6 млрд. лв. е инженерното (ВиК, жп, пътна, енергийна инфраструктура).

За сравнение - за деветмесечието на 2020 г., след която започва спадът в бранша, продукцията е била за над 4 млрд. лв. повече или общо 14,8 млрд. лв.

В резултат на влошената среда за бизнеса, общият брой на сключените договори в сектор „Строителство“ е намалял с 15,2 на сто, а стойността им е с 20 на сто по-ниска, показва още анализът на КСБ за деветмесечието на м.г.

Намалели са и чуждестранните инвестиции в строителния сектор.

По предварителни данни на БНБ, преките чуждестранни инвестиции за периода са с отрицателна стойност и възлизат на – 58,2 млн. евро, като спрямо същия период на миналата година са намалели с 33,7 млн. евро /137,6 %/.

„Данните резултат от липсата на навременна и работеща индексация по договорите с публични възложители, а никой не поставя под съмнение скока в цените на строителните материали“, коментира председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

„Необходимо да се предвидят средства в бюджета за индексация и да се изработят единни указания за прилагане на методиката, за да стане тя работеща“, добави той.

Анализът показва още, че е през първите 9 месеца на м.г. са намалели броят и стойността на сключените договори в строителството -  15,2 % спад в броя и 20,1 % - в стойността им.

По предварителни данни на БНБ към 18 ноември т.г., преките чуждестранни инвестиции за деветмесечието на 2022 г. в строителството са с отрицателна стойност и възлизат на – 58,2 млн. евро, като спрямо същия период на миналата година са намалели с 33,7 млн. евро /137,6%/.

Въпреки негативните тенденции, в края на миналата година КСБ е сключила със синдикатите нов отраслов колективен трудов договор за ново увеличение на минималната работна заплата в строителството.

Постигнато е споразумение за увеличаване на коефициента, който се добавя към минималната за страната работна заплата  - до декември м.г. той беше 1,25, а вече е 1,40.

С по-добрите условия на труд компаниите целят да задържат подготвените си кадри, които са и най-важната инвестиция за предприемачите.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
zorkooko (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5038 | Одобрение: 848
тези лешояди се наядоха - да не ги мислим при 3005 ПЕЧАЛБА
zorkooko

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама