За любителите на ориенталската и пикантна кухня: Чий кюфте - люти булгурени кюфтета
Необходими продукти
булгур - 3 ч.ч.
счукан лук - 1 глава
домати - 4 бр.
магданоз - 1/2 връзка
доматена салца - 4 с.л.
люти чушки - 1 с.л. салца
зехтин - 4 с.л.
чесън - 3 скилидки
кимион - 1 ч.л.
сумак - 1 ч.л.
исот - 1 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
черен пипер - 1 ч.л.
сол - 1 с.л.
топла вода - 1 ч.ч.
сок от нар - на вкус
лимони - за гарниране
домати - за украса
айсберг - за гарниране
Приготвяне на Чий кюфте - Люти булгурени кюфтета
В дълбока тава се изсипва счуканият булгур. Едно след друго върху него се сипват ситно нарязаният лук, намачканият чесън, обелените и настъргани домати, доматената и салцата от люти чушки, като всеки продукт последователно се втрива с длан във булгура. Меси се усилено докато попие.
Булгурът набъбва от поетите течности. Изсипва се сместа от сухи подправки (кимион, сумак, исот, черен и червен пипер) и сол и пак се бърка. Добавя се зехтинът и около една чаена чаша топла вода. След като попие и тя, се добавя нарязаният магданоз.
Сместа се оформя на топка и се завива с прозрачно домакинско фолио да престои няколко часа. След това с пръсти се щипва по малко от булгура и в дланта с притискане на пръстите се оформя на продълговато кюфте. Консумира се поставено в парче салата айсберг и резенче домат, полято със сок от нар и лимонов сок.
Тази смес може да се приготви и с помощта на миксер в дълбока купа. Количеството на подправките и солта е допустимо да бъде променяно в зависимост от вкусовите предпочитанията.
Източник: gotvach.bg
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!