За трети пореден месец държавната хазна е на плюс

02.04.2024 / 22:44 3

снимка: Булфото

Бюджетът към края на март се очаква да приключи с излишък в размер на 400 млн. лв., или 0,2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на България, съобщава Министерството на финансите, базирайки се на предварителни данни, допълва още fakti.bg. 

Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма (КФП) през първото тримесечие на тази година нарастват с около 7,5% спрямо същия период на 2023 г. и се очаква да бъдат в размер на 15,8 млрд. лв. – увеличение с 1,1 млрд. лв.

От Финансовото ведомство напомнят, че в края на март Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) изплати в пълен размер всички задължения към производители на електрическа енергия в изпълнение на разпоредба от Закона за енергетиката.

Във финансовото ведомство отчитат базов ефект в частта на другите данъци основно в две направления. Първо, целевите вноски от производителите на електрическа енергия по бюджета на ФСЕС намаляват във връзка с нормализирането на цените на електрическата енергия на Българската независима енергийна борса.

Второ, постъпленията намаляват от временната солидарна вноска за дружествата и местата на стопанска дейност от Съюза, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването за генерираните свръхпечалби съгласно европейския регламент от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Ванката (преди 2 седмици)
Рейтинг: 47838 | Одобрение: 9563
Това е чиста стъкмистика!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
2
0
chirak (преди 2 седмици)
Рейтинг: 16117 | Одобрение: 5057
Благодарение на данъци и глоби и тупане на БГ народ.
1
0
ас (преди 2 седмици)
Рейтинг: 148952 | Одобрение: 23452
това със или без оня милярд който изчезна безследно от фонда за енергйнно подпомагане или е и ввключва ли 200 милиона заем за модернизация в бдж??? щото ако прибавим само тези две двете цифрички хич не ми излиза математимака на асан васлев. ама той така прави борчове който не се отчитат в бюждета. неска ще накара бдж да изтегли 200-300 милярда за модернизация и ще приберев всиките печалби и няма да ги остави да си платят кредита.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама