За цените на горивата: Властта очаква жест от търговците чрез намаляване на печалбата

13.11.2018 / 21:39 8

Големите вериги бензиностанции на разговори с властта. Вицепремиерът Томислав Дончев очаква жест с цените на горивата под формата на по-малка печалба.  

За последните 13 дни от началото на месеца цената на литър обикновен бензин е паднала средно с 14 стотинки. С пет стотинки по-малко струва литър дизел днес, в сравнение с 1 ноември. На най-непроменливите цени зареждат шофьорите на газ. Литърът струва средно 1,8 лева. Решение как горивото да е по-евтино държавата чака от бизнеса. Срещата ще се проведе в четвъртък. Големите в бранша може да измислят мерки, като лишаване от печалба.

„За мен, без да съм в ситуация да им давам акъл, би следвало да се борят за доверието на всички техни клиенти. Не им познавам счетоводните сметки, не съм управител на някоя от тези компании, но според мен в тази ситуация могат да направят един добър жест, тоест да си намалят печалбата”, заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Според специалисти да разчитаме държавата да убеди бизнеса да намали печалбата си не е реалистично.

„Путин направи нещо такова, но не трябва да забравяме кой е Путин и каква е Русия. Тя произвежда нефт. В една такава икономика е възможно, в нашата е невъзможно”, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според Томислав Дончев намаляването на данъци е невъзможно. Намаляването на акциза не е вариант и според експерти, защото това може да означава санкции от Европа. Някои синдикати вече подкрепиха протестите срещу цените на горивата. Според КНСБ зад шествията стои организация и обществена ярост. Думата на държавата ще вземе мерки по всички реалистични искания на  протестиращите. От Петролната и газова асоциация обясниха, че са готови на разговори и с властта, и с обществото."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
11
0
batkojoro (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5088 | Одобрение: 2223
Властта си чака процента от свободните,неконтрулируеми от никого цени на горивата.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама