За втори път се опитаха да докажат умисъл за зверско убийство в Шумен пред Апелативния съд във Варна

10.01.2019 / 16:30 0

За втори път в рамките на година Варненският апелативен съд разглежда протест на държавното обвинение в Шумен и жалба на гражданския ищец и частен обвинител срещу присъда на Окръжен съд – Шумен (ОС – Шумен) спрямо Стефан Р. убил жената, с която съжителствал през 2016 година в Шумен.


През август миналата година ОС - Шумен за втори път е признал Стефан Р. за виновен в това, че на неустановена дата в периода 13-15 август 2016 г. в Шумен умишлено убил жената, с която съжителствал и от която има дете - Галина Д.. Първата съдебна инстанция е присъдила 13 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. ОС – Шумен е оправдал подсъдимия в това, убийството да е извършено предумишлено. Със същата присъда Стефанов е осъден да заплати на сина на убитата жена 100 000 лева, като обезщетение за претърпени неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на извършване на деянието до окончателното изплащане на сумата. Подсъдимият е осъден да заплати и близо 6000 лв  разноски по делото.

 Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че на 21 август 2016 г., след сигнал, подаден до МВР от сина на Галина (от предходен брак) и при последвалата проверка в дома на подсъдимия полицейски служители открили и иззели останки от разчленен труп на жена в напреднал стадий на разложение.

Множеството експертизи, събраните гласни, писмени доказателства, самопризнанията на подсъдимия и други материали, анализирани в хода следствените действия и от първата съдебна инстанция са установили, че убийството на 49-годишната Галина е извършено в периода от 13 до 15 август в дома на подсъдимия. Жената е била с пет прободно-порезни наранявания с нож. Два са били смъртоносните удари в областта на шията. Смъртта на Галина настъпила от остра кръвозагуба вследствие на прерязването на главни кръвоносни съдове. След убийството последвали серия от хаотични действия. Подсъдимият намерил спестените от работа в Канада пари на Галина, купил с тях автомобил, с който да превози тялото на жертвата си, но катастрофирал. Същият ден закупил и моторна резачка, за да разчлени тялото на жена си. За тленните останки купил и чували, в които да ги сложи и извози от дома си.

Делото се гледа за втори път пред Апелативен съд – Варна, след като преди година въззивният съд върна делото на ОС-Шумен, за да извърши преценка дали може да върне делото на прокуратурата, за да отстрани      вътрешното противоречие в него и да въведе яснота по отношение времето на извършване на престъплението и хронологията в действията на подсъдимия. При повторното гледане на делото пред ОС – Шумен, преминало при условията на съкратеното съдебно следствие, първата съдебна инстанция е завишила наказанието с 4 месеца.

Прокурорът от Апелативна прокуратура – Варна днес отново не поддържа протеста на колегите си от Шумен, както го направи и преди година. Той намери, че колегите му не са мотивирали протеста, а първоинстанционната присъда е основана на сериозен анализ на събраните доказателства, установени и доказани по безспорен начин.

Прокурорът от Апелативна прокуратура намира, че няма основание да се твърди за умисъл при извършване на убийството и поиска да се потвърди присъдата на ОС - Шумен.

На противното становище е защитата на гражданския ищец и частен обвинител, който твърди, че има достатъчно доказателства за наличието на предумисъл за деянието. Адвокатът на сина на убитата жена намира, че Стефан е обмислил и планирал своите действия предварително.

Също като обвинението защитата на подсъдимия поиска от втората съдебна инстанция да потвърди присъдата на ОС – Шумен като справедлива,  мотивирана и близка до максималния размер от 15 години, предвиден от закона.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама