Забраниха на директорите на училища да искат пари от родители

11.10.2017 / 14:01 4

Училищните ръководства нямат право да искат пари от родители за спонсориране на учебната дейност. Това са указанията, заложени в писмо от образователното министерство, изпратено до всички регионални управления по образование.

Даренията трябва да бъдат доброволен акт на родителите и да зависят изцяло от тяхната воля, обясни пред Дарик Венцеслава Генова – началник на РУО-Варна, съобщи Дарик.Ако родителите сами пожелаят да дадат пари за някаква училищна кауза, този акт трябва задължително да се опише в специална книга и да се приложи фактура, добави тя.

С новото министерско разпореждане се прекратява и практиката училищните настоятелства да организират платени курсове за надграждане на знанията на учениците. Ако има необходимост от допълнително обучение, то е ангажимент на съответното училище и трябва да става безплатно, посочи Генова.

Директорите на всички варненски училища вече са уведомени за новите указания. Ако считат, че е извършено нарушение, родителите могат да подават оплаквания до Регионалното управление по образование, до МОН или да подадат жалба в съда. 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
от варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Има директори на учебни заведения във Варна които така си купуват скъпи коли и апартаменти..защото един път държавата им дава пари за ремонт и после още 1-2 пъти вземат и от родителите за същото
1
1
аз (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Това го говорите от време оно. Затова създадохте обществените съвети те да ги събират
1
1
ЗА 5 кутии цигари (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
УН искат по 20 лева - т.е. по 5 кутии цигари.. на ГОДИНА. Е за това на Андрешко детето му ще учи в мизерийка.  ЗА фаосве има по 150 на месец за детето си няма 20 лв на година.........
2
1
33 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Най - после. Някои училища във Варна до предходната година направо ги спукаха родителите от всички класове - то не беше за настоятелство то не беше за касата на класа и прочие  и документ никакъв. Директорката стана депутатка. Тази година не посмяха -изглежда се уплашиха.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама