Забраняват плащания в брой над 1000 лв., какви са новите правила

01.06.2017 / 08:34 8

Снимка Булфото

Плащанията в брой над 1000 лв. ще бъдат забранени. Това обаче ще стане постепенно. От началото на 2018 г. таванът за плащания в брой ще бъде намален от сегашните 10 хил. на 5 хил. лв. А през следващите години ще има още две стъпки като кешовите плащания ще бъдат ограничени съответно до 3 000 и до 1000 лв. Това предвиждат промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които бяха приети на заседанието на Министерски съвет, пише Блиц.

Целта е ограничаване на сивата икономика в страната. С промените се въвежда възможност за плащане чрез виртуално терминално ПОС устройство на събирани от Националната агенция за приходите данъци и осигурителни вноски. Всъщност ще се даде възможност НАП да има сметка директно в БНБ.

По този начин значително ще се намалят разходите за бизнеса и гражданите, тъй като ще се осигури удобна и безплатна за тях алтернативна възможност за заплащане на данъци и осигурителни вноски чрез интернет, без да е необходимо да бъдат посещавани офиси на НАП или на обслужващата банка. А това ще доведе до по-ниски такси и при плащане на налозите с превод чрез офис на банка. С приетите от МС промени се затварят и някои вратички за продажба на фирми с дългове на хора без никакво имущество. Целта е, ако при ревизия се установи, че една фирма има дългове към хазната, собствениците и управителите й да отговарят с личното си имущество, ако направят опит за продажба на дружеството или на негови активи с цел държавата да не може да си събере парите.

И в момента собствениците и шефовете на фирми може да отговарят с личните с пари, но с промените правилата се затягат. С други промени в ДОПК се разписват правила за автоматичен обмен на данъчна информация между приходните администрации в ЕС по отношение на големи мултинационални компании. Целта е тези компании да не може да прилагат агресивни схеми за намаляване на данъците си.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
19
3
Lucky (преди 4 години)
Рейтинг: 10731 | Одобрение: 4451
Държавата първо да се замисли ЗАЩО има толкова сива икономика и после да се бори с нея. В България няма и не може да съществува абсолютно изрядна фирма, независимо в коя сфера търсите. Просто законите и изискванията са такива че няма нормален човек, който да успее да ги спази всичките простотии, измислени от малоумните ни законотворци
21
1
Ханк Рум (преди 4 години)
Рейтинг: 15800 | Одобрение: 3125
Абсолютен дебилизъм!Може би ще ни забранят и да носим над хиляда лева в брой?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама