Захариева обсъди важни въпроси с гръцкия външен министър Никос Дендиас

29.08.2019 / 21:01 7

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Хелзинки в рамките на неформалната среща на първите дипломати от ЕС.Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.


“Двустранните отношения между България и Гърция имат стратегически и приятелски характер, което се обуславя с активния политически диалог, разширяващо се търговско-икономическо сътрудничество, общите интереси в енергийната сфера и интензивния образователен и културен обмен”, заяви Захариева.

По нейна покана министър Дендиас прие да посети София на 10 септември т.г.

Двамата министри обсъдиха редица въпроси от двустранен интерес, както и теми от политическия дневен ред на региона. Те констатираха, че двустранните ни отношения са на отлично ниво.

Географската близост и потенциала на гръцката икономика и пазар предопределят високата икономическа активност между българските и гръцките фирми.

През 2018 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 7.8% в сравнение с 2017 г. и е в размер на 3,3 млрд. евро. Гърция е на 5-то място в износа ни след Германия, Италия, Румъния и Турция.

Междусистемната газова връзка България - Гърция (IGВ) е от първостепенно значение за диверсификацията на източниците на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свързва газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор. Капацитетът на газовата връзка е между 3 и 5 милиарда кубически метра.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
5
annybank2018 (преди 4 години)
Рейтинг: 2 | Одобрение: -8
Gotoassignmenthelp is the best management assignment help provider in worldwide
Gotoassignmenthelp Service strives to meet the higher education standards of the university through the best quality assignments when you require Assignment Help Assignments are written logically and all errors are corrected for a flawless finish in our assignment help service online
4
7
ДИВАКА (преди 4 години)
Рейтинг: 24299 | Одобрение: 4004
КАКТО ВИЖДАМ И ДВАМАТА СА "КРАСАВЦИ"..ТА ВЪПРОСЪТ Е ЕДИН..КОЙ ЩЕ Е ОТГОРЕ..И ДАЛИ ЩЕ СА С МАСКИ..Изплезване:devil:Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама