Захариева потвърди в парламента, че мониторингът от ЕС не е прекратен

12.06.2020 / 11:43 2

Булфото

Наистина Европейската комисия трябва да приключи процедурата и да вземе формално решение." С тези думи министърът на външните работи и ресорен вицепремиер за съдебната реформа Екатерина Захариева потвърди в парламента, че все още не е прекратено действието на т.нар. мониторинг, който Брюксел въведе преди приемането на България в ЕС, предаде "Дневник".

В края на май управляващите се оплетоха в обясненията дали все още има Механизъм за сътрудничство и проверка, като Захариева избягваше пряк отговор и обвини администрацията в Брюксел, че "очевидно, някой е направи copy-paste от доклад от миналата година". Правосъдният министър Данаил Кирилов нападна медии, включително "Дневник", че направили "извратено тълкуване на съобщението" в същия разговор в БНТ, в който всъщност каза: "От три финални заключителни факта два са осъществени, третият - поради промяната на Европейската комисия, остана да се приключва."

"Предполагам, че фактът, че периодът съвпадна с началото на новата Европейска комисия, след което настъпи ситуацията с пандемията, забавиха формалното взимане на решение", заяви днес в парламентарен контрол Екатериан Захариева. "Де факто ние нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади - устни или писмени, ние не изпращаме информация. Комисията отново ни увери, че не планира никакъв доклад по този механизъм", обясни тя.

Думите ѝ бяха в отговор на питания на опозиционните депутати от БСП Крум Зарков, Александър Паунов и Георги Янчев за изясняване какво точно става с мониторинга от Европейската комисия и какво прави правителството за ускоряване на съдебната реформа и борбата с корупцията по високите етажи, за да бъде прекратен той.

"Въпросът ми е реакция срещу практиката на това правителство да се хвали с нещо, което не е свършило", каза депутатът Георги Гьоков. "Съгласни ли сте с мотивите на ЕК, че не са налице нужните резулатати за сваляне на мониторинга, и какви действия ще предприемете за предотвратяване опасността мониторинга не само да не го прекрати, но и да излезе с негативен доклад по механизма", допълни той.

Крум Зарков се каза по същата тема, че са поискали изясняване на положението и разговор защо продължават да идват негативни сигнали от евроинституциите. "Беше ни отвърнато с обвинения в разпространение на фалшиви новини и неразбиране, а към мен лично се обърна председателката на ГЕРБ и ми бе препоръчано да чета повече. Аз реших да четем заедно какво пише в документите на Европеския съюз."Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
firebg (преди 1 годинa)
Рейтинг: 93 | Одобрение: -47
[table][tr][td]пожарни касети[/td] [td][url=http://www.firebg.org/bg/products/64/65/]http://www.firebg.org/bg/products/64/65/[/url][/td] [/tr] [/table]
1
0
ас (преди 1 годинa)
Рейтинг: 87246 | Одобрение: 18016
как да го прекратят като се има предеид че 90% от делата срещу България се водят от доказни престъпници на свобода.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама