Заловиха в Кнежа българина, снабдявал с дрога Ндрангета

27.12.2014 / 22:59 1

Българинът и италианските му съдружници, заснети от карабинерите по време на разследването
 

39-годишният българин Здравко Иванов е бил задържан в Кнежа, съобщиха италианските власти, цитирани от 24 часа. Той е сочен за един от основните снабдители с дрога на клана Либри на калабрийската мафия Ндрангета. На 16 декември при акция на карабинерите в Милано бяха задържани 59 души по обвинения за международен трафик на оръжие, дрога, рекет и изнудвания. Тогава Иванов успял да избяга, но по-късно

е заловен в България и се очаква

да бъде екстрадиран в Италия

Все още се издирва друг българин – Атанас Спасов Ангелов, който се смята за по-висшестоящ в йерархията на престъпната мрежа.

Иванов пътувал винаги с нискотарифна авиокомпания между София и Милано. Там той се срещал с членове на калабрийския клан, чийто бос бил Джулио Мартино. Българинът кацал на летището Орио ал Серио. За да не привлича внимание, отсядал в мотел извън Милано. Въпреки че е 4-звезден, стая в “Семпионе Фиера” струва от порядъка на 60 евро, тъй като хотелът е далече от центъра на Милано и до него се стига с кола. 

Ресторантът “Примо густо” в Милано, където Иванов обикновено вечерял. СНИМКИ: АРХИВ

Според италианските власти, следили наркотрафикантите, Иванов обикновено вечерял в ресторанта “Примо густо” на “Виа Ченезио”.

Иванов бил известен

с прякора Французина

- така го наричали съдружниците му от престъпната мрежа, защото можел да общува само чрез няколко думи на френски.

За сметка на това бил в състояние да снабдява мафиотите от Ндрангета със стотици килограми кокаин и марихуана. Дрогата пристигала в Италия, скрита в камиони. Именно кланът Либри, за който работел Иванов, се смята от италианските власти за един от най-мощните в калабрийската Ндрангета. Той бил и един от най-активните в кървавата война между различните кланове, избухнала преди години.

Кланът Либри се настанил в престъпния свят на Милано през 90-те години на миналия век. Връзките му с наркокартелите от Южна Америка му позволявали да внася оттам тонове дрога с кораби през пристанищата на Генуа и Джоя Тауро. Голяма част от престъпната дейност на клана в Милано била свързана с рекет и изнудване. Много местни бизнесмени, затънали в дългове, се обръщали за финансова помощ към представители на клана, след което попадали в клопката му. По подобен начин затънал и миланският предприемач Кристиано Сала, чрез когото Ндрангета искала да влезе в кетъринга за футболния клуб “Милан”.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Кубрат (преди 8 години)
Рейтинг: 272 | Одобрение: 42
Взели хляба и пражолата на човека. А кви хлябове и пражоли имааа......

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама