Заложиха кил на патрулен кораб от бойния ни флот „Храбри”

17.06.2022 / 19:12 5

Кадър ВТК

На тържествена церемония в корабостроителен завод „Делфин“  беше заложен килът на първия от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за ВМС. Така на практика стартира и изграждането на кораба, който трябва да бъде доставен на флота до края на 2025 г., предаде Военния телевизионен канал.

На тържеството присъстваха министърът на отбраната Добромир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, офицери, представители на държавната и местната власт, общественици. Проектът включва строителството на два бойни кораба в партньорство с германската компания N.V.L. Първият от тях, чието реално строителство започна днес, ще носи името „Храбри“, предаде БТА.

Това събитие е с огромно значение за бъдещето на България, посочи президентът. По думите му войната в Украйна, растящото значение на Черноморския регион за нашата национална и колективна сигурност, растящото значение на българската изключителна икономическа зона, на акваторията като територия, където се пресичат важни геополитически транспортни и енергийни трасета, находищата на природни ресурси, които тепърва ще се разработват, изискват способности за контрол, наблюдение, охрана и защита. Това означава модерни боеспособни високоманеврени военноморски сили, с широк спектър от бойни способности, както и с възможности да действат в единно информационно пространство заедно с другите видове въоръжени сили и партньорите ни, допълни Радев.

Президентът благодари на компанията N.V.L. двата бойни кораба да се строят у нас, защото това означава признание за капацитета и способностите на българското корабостроене в лицето на МТГ "Делфин", за професионализма на ръководството и персонала.

Ускорената модернизация и превъоръжаването на българската армия са без алтернатива, посочи в обръщението си министър Заков. Според него единственият начин да се постигне това е единна, последователна и целенасочена политика, при ясно спазване на правилата. С построяването на двата нови кораба не приключва модернизацията на ВМС, така както с придобиването на нови изтребители за ВВС и на бойна машина за сухопътните войски, не приключва тяхната модернизация, увери Заков.

Въпросът не е само в строителството, а и в технологиите, които идват във Варна и региона, допълни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той припомни, че „Храбри“ се очаква да бъде пуснат на вода в началото на 2025 година. По думите на Ефтимов са взети всички мерки да няма финансов риск за реализацията на проекта и строителството на двата кораба да върви по план.

Вече стартира и процесът на придобиване на боеприпаси за корабите, каза още началникът на отбраната. По думите му първата сделка е факт, подготвя се тази за обезпечаване на системи за противовъздушна отбрана.

Контраадмирал Михайлов допълни, че своевременно ще бъдат доставени и интегрирани средствата за комуникационните и навигационните системи на плавателните съдове. Той увери, че проектите се движат по график, освен това производителите са дали уверение, че голяма част от оборудването вече е готово или се изработва.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
chirak (преди 11 месеца)
Рейтинг: 14938 | Одобрение: 4823
Инфлацията расте,а заплатите се намалят в тази фирма.
1
1
zaza (преди 11 месеца)
Рейтинг: 7474 | Одобрение: 1834
Най - после и ние да построим нещо! Ясно че оръжието и оборудването ще е 10 пъти по - скъпо! Браво на КРЗ ДЕЛФИН! Трудно се печелят натовски поръчки, особенно ако не идват от САЩ!
Изключете телевизорите! Пречат на мисленето!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама