Зам.-министър: Заведенията на Морска гара Варна са достатъчно, повече няма да се строи

08.01.2022 / 16:05 0

снимка Уикипедия

Заведенията на Морска гара Варна са достатъчно, повече няма да се строи. Това заяви в ефира на Радио Варна заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

Проблемът с финансовите загуби на Пристанище „Варна“ трябва да бъде решен и то да излезе на печалба, коментира той.

Високите цени на тока са проблем за порта. За това Върбанов е разпоредил да бъде направено обследване с цел върху складовете на пристанището да бъдат поставени соларни панели. По този начин сметките за ток бъдат намарени с около 25 процента, каза зам.-министкърът и допълни, че се подготвя Стратегия за развитието на пристанищата, с цел увеличаване на товарооборота. Според Върбанов: "Немислимо е да говорим, че ръководството на "Варна-Запад" не би могло да е активната страна и да търси клиенти. Те трябва да предлагат гъвкави финансови схеми за привличане на товари".

Министeрството на транстпорта е възложило проверка на статута на временните постройки в района на Морска гара – Варна, съобщи още заместник-министърът. Той подчерта, че повече заведения в района на Морска гара няма да се строят и тези, които в момента са там, са напълно достатъчни.  Предвижда се да бъдат изградени Морски музей и конферентна зала.

Владимир Върбанов напомни, че предстои да бъде проведен нов конкурс за членове на бордовете в ДППИ и пристанищата. "Много точно ще прецизираме условията, на които трябва да отговарят кандидатите", каза Върбанов.

По повод проблемът с кораба "Вера Су", той заяви, че собственикът се е отказал от плавателния съд. Аварийно-спасителната операция е струвала на държавата около два милиона лева. Предстои от министреството да преговарят със застрахователя, който да възстанови част от средствата. "Ако това не стане ще се стигне до съд. Ние вече сме в преговори за наемане на престижна адвокатска кантора, която да защити интереса на държавата. Нашата цел е да възстановим средствата, както от застрахователя, така и чрез продажба на кораба. Купувачите ще решат как използват "Вера Су", но моето виждане е, че кораба е доста пострадал и най-вероятно ще бъде продаден за скрап", каза Владимир Върбанов.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама