Зам.-министър обясни защо законопроектът за съдебната реформа е вкаран в парламента на 30 декември

01.02.2023 / 09:42 1

Редактор: Недко Петров

Стопкадър NOVA NEWS

Изявлението на Радомир Чолаков от ГЕРБ, че сме изнасилили закона, го приемам като лека метафора. Ние просто като екип, който е работил около 8-9 месеца върху този законопроект, имахме силното желание той наистина да стане закон и дадохме всичко от себе си. Това няма да се случи в този парламент, въпреки че ние сме били настоятелни, но да си говори за изнасилване, това е прeсилено.

Това каза зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев по Нова нюз.

Не приемам упреците, че този законопроект е вкаран късно в парламента - на 30-и декември, и затова не е гласуван. Нека да напомня, че в първоначалния си вариант законопроекта беше готов в края на юли 2020 година, в последните дни направителството на Кирил Петков. От друга страна обаче имаше споразумение с Венецианската комисия този законопроект, за да влезе за разглеждане реално в парламента, тя да даде своята експертна оценка за него. Ние в края на юли сме изпратили законопроекта на Венецианската комисия, тя на 24-ти октомври официално се произнесе с доклад, в който казваше какви са добрите страни на законопроекта, и в който даваше и препоръки как да се отстранят някои слабости на законопроекта, каза Дечев.

Съответно след 24 октомври ние сме работили по оптимизирането и по подобряването на законопроекта, по изпълнение на препоръките, които дава Венецианската комисия, като изчакахме да видим какво ще бъде решението на Комитета на министрите на съвета на европа и становището на отдела за изпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека. Това е един отдел важен отдел в съвета на Европа. Те излязоха със свое много положително решение, относно доработения законопроект на 9 декември. Няколко дни след това се отделиха за изпълнение на решенията. Съветът на Европа също излезе със своя положително становище, относно вече този доработен след препоръките на венецианската комисия законопроект. Тоест, след 10 декември ние вече го поставихме за обществено обсъждане, което приключи на 19-и декември. На 23 декември той е гласуван от Министерски съвет на заседание и на 30-и декември е вкаран в Народното събрание. Не мисля, че това е бавен процес, нито пък е писане на коляно, защото имаш и обратно обвинение, че е бил писан на коляно, допълни Емил Дечев.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 134485 | Одобрение: 5535
Тоз пак ни баламосва.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама