Заможните хора у нас са внесли данъци върху доходите за близо 600 млн. лева

15.01.2022 / 00:00 1

снимка: Булфото

Данните са на база Декларация образец 1 и от подадените годишни данъчни декларации по член 50 от Закона за данъците за физическите лица за 2020 година, като са актуални към 22.12.2021 година.

Заможните хора у нас са внесли данъци върху доходите за близо 600 млн. лева за 2020 година. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на въпрос, зададен от народния представител от БСП Крум Зарков, публикуван на сайта на Народното събрание.

Броят на лицата у нас с годишна данъчна основа над 120 000 лева, за които е деклариран данък върху доходите на физическите лица през 2020 година, възлиза на 18 018 души по данни на Националната агенция за приходите. Общата сума на декларирания данък за разглежданата година достига 586.8 млн. лева, става ясно от писмения отговор на финансовия министър, предава fakti.bg.

Трябва да се отбележи , че годишната данъчна основа не представлява задължително пълния размер на доходите на дадено лице, тъй като родното законодателство предвижда различни данъчни облекчения и намаляване на облагаемия доход с различен процент разходи за дейността в зависимост от източника.

Годишната данъчна основа се определя за всеки източник на доход поотделно и представлява облагаемия доход от съответния източник, намален с посочените в закона осигурителни вноски.

От писмения отговор става ясно още, че през 2020 година 155 342 лица, определени с уникален идентификатор, са платили данък върху доходи от дивиденти и ликвидационни дялове в размер на 314.6 млн. лева.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Радостин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 28404 | Одобрение: 2694
Заможните и доста са укрили от внесеното, щото знаят как, така се научиха при ГЕРБ.
Нека има справедливост !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама