Започва нова проверка на горивата

06.07.2015 / 23:11 2

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще провери за пореден път дали има картели и злоупотреба с монополно положение на пазара на бензин и дизел у нас, пише "Труд".

Антимонополистите правиха проучване на пазара на горива през 2009–2011 г., при което не бяха установени сериозни злоупотреби. През 2012 г. обаче от ведомството откриха, че има картелно споразумение между петролните компании „Лукойл България“, „Ромпетрол България“, „Нафтекс Петрол“ и „ОМВ България“, допълва блиц. Те обаче така и не бяха глобени. Антимонополният орган им даде срок от 30 дни, за да се поправят, ако искат да избегнат санкции. Според ведомството четирите фирми са изпълнили предписанията в срок.
Според КЗК има основания за нов секторен анализ заради сериозното понижение на цените на петрола на световните пазари и начина, по който това понижение се отразява в цените на дребно на бензина и дизела.


В същото време повечето от дружествата са променили пазарния си подход, като в опита си да привличат повече клиенти фирмите предлагат различни видове отстъпки от крайните цени на горивата, отчитат от комисията.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
kris (преди 5 години)
Рейтинг: 177769 | Одобрение: 11049
Сигурен съм , че нарушения пак няма да се намерят......Пазарна икономика няма , цените са високи , едни и същи на всички бензиностанции, което говори за някакво разбирателство зад завесите.......
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
sweethoney (преди 5 години)
Рейтинг: 1045 | Одобрение: 275
Какви отстъпки, какви 5 лева, горивата са толкова скъпи,че икономиката се задъхва!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама