Започва първи съдебен процес срещу действащ израелски премиер

23.05.2020 / 18:29 1

След повече от три години разследване, повдигнати обвинения по три дела и три национални избори, израелският премиер Бенямин Нетаняху ще влезе в съдебната зала в Йерусалим в неделя за началото на процеса си за корупция.

Преди повече от година срещу Нетаняху бяха повдигнати три обвинения, съобщи БГНЕС.

Две от тях имат общо с твърденията, че си е купил позитивно отразяваща го преса, а третото твърди, че е получил незаконни подаръци от богат дарител. Той ги отрече и нарече разследванията срещу него „лов на вещици“, пише dunavmost.com.

Изпитанието на Нетаняху се забави с два месеца, след като бяха предприети спешни мерки за борба с пандемията на коронавирус, която ефективно затвори израелските съдилища.

Сега, когато инфраструктурата на Израел се съживява, съдът отново е отворен за работа. През това време Нетаняху с усилие успя да се задържи на власт - което означава, че в неделя най-накрая ще стане първият действащ министър-председател на Израел, който подлежи на изпитание. (Всеки друг премиер за последните две десетилетия е разследван; Ехуд Олмерт, който в крайна сметка влезе в затвора за корупция, подаде оставка преди обвинението си.)

Съдебният процес е „наистина безпрецедентен“, заяви в четвъртък Ювал Шани, вицепрезидент по изследвания на Израелския институт за демокрация.

Ето пет неща, които трябва да знаете, докато процесът започва.

1. Нетаняху ще има ограничени участия в съда.

Всеки ден, който Нетаняху прекарва в съдебната зала, го държи далеч от други правителствени дела - и задълбочава притеснителната картина лидерът на Израел да седи на масата на подсъдимия.

Миналата седмица Нетаняху поиска от тримата съдии, които изслушват неговия случай, да го извинят от първия ден на процеса, като в частност твърди, че петимата му телохранители ще нарушат указанията на Министерството на здравеопазването, определящи ограничения за броя на хората, допуснати в съдебната зала, и че първият ден е просто „техническа“ дискусия между адвокатите.

Съдиите отговориха, че той трябва да бъде там за първия ден на процеса. „Това е така във всяка наказателна процедура, включително и в настоящата наказателна процедура“, казаха те.

Но съдиите вероятно няма да настояват Нетаняху да се явява за всяка сесия след първата според изследователя на Института за демокрация на Израел Амир Фукс. Все пак, отбелязва Фукс, той ще трябва да бъде информиран и консултиран след всяко съдебно заседание.

Той ще трябва да бъде запознат с процеса, дори ако физически не е там“, каза Фукс.

2. Процесът може да продължи поне година - а окончателната присъда може да отнеме повече време.

В случая на Нетаняху може да минат няколко месеца, преди съдът отново да заседава в процеса, тъй като защитата трябва да получи време за преглед на всички материали, генерирани по време на разследването. Когато съдът се събере отново, той може да изслуша над 300 свидетели на обвинението.

Това означава, че процесът може да отнеме до една година, а с обжалвания пред Върховния съд окончателната присъда може да отнеме още повече. Обжалванията на Олмерт след присъдата му, за сравнение, отнеха повече от три години.

Дори ако съдът се произнесе в полза на Нетаняху, сагата може да не приключи. В Израел прокуратурата може да обжалва оправдателната присъда на подсъдимия и често го прави.

3. Нетаняху вероятно ще може да изслужи мандата си на премиер.

Според израелския закон премиер, който е осъден за престъпление, трябва да се оттегли, но само след като има окончателна присъда. Според условията на споразумение за управление, което Нетаняху постигна този месец , той е определен да остане министър-председател само 18 месеца, преди да предаде юздите на властта на коалиционния си партньор Бени Ганц на 17 ноември 2021 г.

След тази дата Нетаняху ще е вицепремиер. Това би могло да му създаде неприятности, дори ако все още не е произнесена окончателна присъда. Това е така, защото различни от премиера министри и депутати трябва да подадат оставка или да вземат отпуск, докато са под обвинение.

Но сегашното съдебно дело предполага, че и тогава нещата няма да приключат. В отговор на съдебно дело, според което на Нетаняху не бива да се разрешава да съставя правителство, докато е под обвинителен акт, съдът постановява, че той няма законовите основания да се намесва в работата на Кнессет или на изпълнителната власт.

След като Нетаняху отстъпи като министър-председател, съдът вероятно ще бъде помолен да го принуди да подаде оставка. Това ще изисква подкопаване на прецедента, който току-що е уреден.

4. Нетаняху няма да е единствения пред съда.

Домакин на видни израелци ще парадира в съдебната зала. На съд е са и Арнон Мозес, издател на ежедневния вестник на иврит „Йедиот Ахронот“, и Шаул и Ирис Елович, притежаващите контролния пакет на израелската телекомуникационна компания Bezeq, както и собственици на уебсайта за новини Walla. Те са обвинени в предоставяне на Нетаняху благоприятно покритие в замяна на политически услуги.

Също така се очаква трима бивши държавни служители, които Нетаняху е наел, да дадат показания срещу него. Шломо Филбер беше генерален директор на Министерството на съобщенията, който уж предложи регулаторни промени в полза на Елович по искане на Нетаняху.

Ари Харов беше бившият началник на кабинета на Нетаняху и записа личните срещи на Нетаняху с Мозес

А Нир Хефец беше съветник и говорител на Нетаняху, който уж насочвал положителното отразяване на дейността на премиера в Walla. Всички са получили имунитет от наказателно преследване.

5. Процесът няма да бъде излъчван по телевизията.

Израелците, които нямат търпение да чуят какво трябва да кажат звездните свидетели и другите в процеса, вероятно ще трябва да получават информацията постфактум. Въпреки че има много обаждания, с които се настоява Йерусалимския съд да предаде по телевизия процеса на Нетаняху, засега няма планове това да се случи.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
cron1 (преди 1 месец)
Рейтинг: 17450 | Одобрение: 2920
А кога това ще се случи и в БЪЛГАРИЯ?!? Май никога... :'(:errm::dizzy:НамусенГняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама