Започва ремонт на три булеварда във Варна. Кметът Портних разкри какво се случва с подлезите

11.06.2018 / 17:53 7

Има избрани изпълнители за ремонтните дейности на три ключови булеварда във Варна, съобщи кметът Иван Портних пред членовете на комисията по „Благоустройство и комунални дейности“ към Общинския съвет.

„Предстоят ремонти на бул. „Осми Приморски полк“ в посока „Виница“, на кв. „Народни будители“ в „Аспарухово“, както и на старата част на бул. „Левски“, включително и на подлеза, който беше наводнен при големия дъжд.  Имаме разрешителни за строеж, които ни позволяват да стартираме тези три важни за града проекта“, изтъкна той.

Кметът беше изслушан от съветниците относно състоянието на инженерната инфраструктура в общината след проливния дъжд миналата седмица. Голяма част от пораженията вече са отстранени, посочи кметът и повтори, че  възстановяването на щетите по обекти, които са в процес на строителство, ще бъде за сметка на фирмите-изпълнители.

„Количествата дъжд бяха огромни. Проектите за решаване на проблема с наводненията – изграждане на разделна канализация в центъра на Варна и нов колектор Битоля-Пирин, са изготвени отдавна, но стройността им е 100 млн. лева. Вие добре знаете възможностите на бюджета, защото всяка година Общинският съвет приема финансовата рамка. Въпросът е как с общи усилия - на администрацията и  на общинските съветници, да търсим начини за   финансиране и да решим този проблем, който е от десетилетия“, добави Иван Портних.

Той коментира и темата с подлезите. По думите му спекулациите, че дъждовната канализация в подлеза на ул. „Шипка“ е била запушена, не отговарят на истината. „Това се доказа след спиране на интензивния дъжд, когато огромното количество вода се оттече именно през дъждовната канализация и то доста бързо. През подлеза минава битов колектор със сериозен диаметър, който е една от  основните предпоставки за наводняването на подлеза при обилен дъжд. А алтернативно трасе за съоръжението няма. С изграждането на нов колектор Битоля – Пирин на този колектор осезателно ще се намали напрежението и проблемът вече няма да съществува. По отношение на подлеза на базар „Левски“ ситуацията е аналогична“, добави Иван Портних.

По време на заседанието на комисията общинският съветник Светлан Златев поиска да се създаде работна група от петима общински съветници, която да извърши проверка на обществената поръчка за бул. „Приморски“, но предложението му не беше прието.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов предложи след официалното приключване на строителните работи по булеварда екипът за управление, в който влизат проектантски екип и строителен надзор, да бъдат изслушани от общинските съветници. Предложението му обаче не беше подложено на гласуване от председателя на комисията Божидар Чапаров.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
2
Mercenary (преди 1 годинa)
Рейтинг: 37570 | Одобрение: 10790
Нямат проблеми, ако са каруци! Стига си се правил на най-великия! Нова Дачия за десет бона ще намериш, ама ако е 5 годишна.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама