Започва умъртвяването на домашните свине в Плевенско

04.07.2019 / 10:58 5

Ветеринарните власти започват умъртвяване на всички домашни свине в 3-километровата зона около огнището в плевенското село Жернов, където вчера беше открито огнище на африканска чума при домашните свине в лично стопанство.

В 10-километровата надзорна зона ще започнат клинични прегледи и лабораторен надзор.

Това каза д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните (БАБХ) пред БНР. Директорите на областните дирекции на Агенцията по храните в Северна България свикват заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи. Д-р Георги Чобанов обясни, че това огнище е на над 200 километра от първото огнище, открито у нас, и се появява година по-късно.

"По-скоро огнището в Жернов е свързано с близките огнища, разположени от другата страна на Дунав. Отдавна алармираме за това, че по цялото протежение на българо-румънската граница има огнища в румънска страна", заяви той. "Африканската чума не е заразна за хората в чисто здравословен план, но е изключително неблагоприятна по отношение на икономическия ефект върху държавата и бизнеса", каза още той и посочи още че ветеринарните власти знаят колко животни подлежат на умъртвяване в района.

"Но имаме опита от Тутракан, когато също знаехме, но се оказаха три пъти повече. До момента знаем, че има малък брой животни в самото село Жернов, в което е огнището. В този обект има 12 още живи прасета, а в цялото село - още от порядъка на 35 животни. В 3-километровата зона са още три населени места, където броят на прасетата, по първоначални данни, също е символичен", обясни д-р Чобанов.

Той коментира, че хората не изпълняват нормативните разпоредби, свързани с мерките за безопасност при отглеждане на прасета. "Когато някой не изпълнява нещо, разписано в законите, най-вероятно той трябва да понесе тази отговорност. На практика, контролът на прасетата се извършва от нас, при условие че знаем, че в този двор се отглеждат прасета. Тази информация обаче ние получаваме от самия стопанин", заяви д-р Чобанов.

Стопаните на умъртвените прасета в 3-километровата зона ще получат обезщетения. "Начинът за изплащане е много точно и ясно разписан в закона. При условие че има възможност, те ще получат обезщетение", обясни той.

Според д-р Чобанов една от ключовите мерки, към които трябва да се тръгне още днес, е повишаването на нивото на биосигурност на всички индустриални свинекомплекси с цел предотвратяване на проникването на заболяването. "Конкретно в случая, тъй като вече имаме констатирано огнище, една от най-важните мерки е бързо ликвидиране на огнището, за да може да възпрепятстваме евентуалното пренасяне на вируса от това огнище към други", заяви той.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

24
3
NANSI (преди 3 години)
Рейтинг: 3386 | Одобрение: 1316
СПОКО!!! ВСИЧКО СЕ ДВИЖИ ПО ПЛАН!! СТРАНДЖА БЕЗ ОВЦЕ И КОЗИ, ПЛЕВЕНСКО БЕЗ ПРАСЕТА.... БЪЛГАРИЯ БЕЗ БЪЛГАРИ....
31
25
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 234902 | Одобрение: 24667
Поне да ги направят на "Горнооряховски съджук", че да има повечко мезе за герберасите.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
15
5
Радослав (преди 3 години)
Рейтинг: 6240 | Одобрение: 1655
Некси ,отивай да се сбогуваш с домашните любимци! Усмивка
Губим България ,хораааа....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама