Заради свлачище между "Златни пясъци" и Кранево: Една година без вода на морето

11.08.2017 / 09:49 3

Снимка: btv

Една година без вода – на това изпитание са подложени десетки домакинства, засегнати от свлачището между Златни пясъци и Кранево. Преди пет години свлачището погълна път, морски фар и постройки.

Според ВиК – Варна ежедневните аварии на стария водопровод допринасят за засилване на свлачищните процеси, които застрашават както имотите на хората, така и самия път, който свързва Варна с Дуранкулак. Засегнати са около сто имота, от които 60 са обитаеми, пише btvnovinite.bg.

„Всичката вода, която влиза в къщата, се дренира в почвата и оттам имаме изкуствено предизвикване на свлачищни процеси. Правим една елементарна сметка – едно семейство отива за събота и неделя на вилата си, харчи 400 литра вода на ден, за два дни – един тон вода. Тая вода няма къде да отиде, влиза в почвата. Смятаме, че има 50 къщи, т.е. 50 т вода за събота и неделя отиват да предизвикат свлачище. Хората не го мислят така, знаят, че имат една къща, искат да ходи там, но не знаят, че сами си подливат водата и къщите им заминават”, обяснява Олег Колев, специалист по свлачища и укрепване на територии в община Варна.

„Историята е много отдавна. Ние правим постъпления за възстановяване на водоподаването от една година и един месец. Нямаме никаква вода – с мотива, че има кметска заповед, която спира водоподаването на основание това, че са възникнали свлачищни процеси. Поискахме тази заповед от кмета с нарочно писмо, той не ни я предостави”, казват потърпевши.  

Всички институции твърдят, че няма изход, тъй като водата попива в ската. Вариант за реконструкция на стария водопровод или за изграждане на нов няма.

От МРРБ обясниха, че укрепването на свлачището би струвало над 60 млн лева, което поражда въпроса за целесъобразността на такъв разход. Най-вероятно ще се търсят решения като изместване на пътя. Кога и дали – засега няма отговор.

 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
ka (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Баща ми има къща там. Живее целогодишно, както и повечето хора в района. Има цели семейства с малки деца. Повечето от хората там нямат друго жилище или алтернатива. 90 процента от къщите са строени през 80те. Интересно защо сега са решили, че водата от водопроводите предизвиква свлачище - след десетки проблемни години. А и освен това предполагам, че господата с брилянтната идея, да спрат водата постоянно на тези хора, са достатъчно интелигентни сьщо да предвидят, че всички тези хора няма да живеят на сухо, а ще се снабдяват с вода и отново тя ще отива в септичните ями в почвата. Помислете за малко вьрху решението на проблема - да спрем постоянно, за повече от година водата на 100 семейства. На мен ми свучи изключително абсурдно и малоумно. Как вие бихте живели без вода 1 година и повече?! А между другото, няма и един хотел там. Като не знаете каква е ситуацията в района, не се излагайте да бълвате глупости.
Рейтинг: 49828 | Одобрение: 4213
Нека строят, тя природата си знае работата, морето ще си прибере всичко.
7
4
khm (преди 11 месеца)
Рейтинг: 38600 | Одобрение: 15400
Ми не се спряха да строят, то не бяха вили, хотели и какво ли не. Естествено, че ще има последствия.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама