Заради заем татко на 5-месечно бебе ще прекара празниците далеч от дома

07.12.2017 / 17:18 5

Подобно на много български семейства, и това на двама 30-годишни търновци живее с помощта на кредити. Жената – Валя Милчева, е отгледана в Дома за деца, лишени от родителска грижа „Пеньо и Мария Велкови“ и знае какво е да живееш с немотия, пише "Борба", цитиран от Блиц. Мъжът – Стефан Лефтеров, пък е част от многодетно семейство, което едва свързвало двата края. Братята му заминали за чужбина преди няколко години и единствен той останал у нас.

Младото семейство взело заем преди няколко месеца, за да осигури всичко необходимо за раждането на първата им рожба и покриване на стар кредит. В началото на декември се оказва, че семейният им бюджет е на червено. Вноската за кредита представлявала 1/3 от заплатата на таткото, а остатъкът от нея бил недостатъчен за нормалната издръжка на домакинството и плащане на наема за квартирата им.

Социалното майчинство на Валя едва стигало за адаптирано мляко и памперси на бебето, но за щастие техни приятели помагали с дрешки и други бебешки принадлежности. Момченцето им след няколко дни става на 6 месеца и се налага да бъде захранено със зеленчукови и плодови пюрета, с които родителите не разполагат, нито могат да си позволят. След покриване на всички разходи се оказва, че семейството остава едва с 30 лв. за храна на месец. Известно време се справяли, а менюто им се състояло в леща, ориз, боб, картофи и спагети. Местните ястия били рядкост, а колбасите се превърнали в лукс. Родителите на Стефан от време на време пращали свинска мас, месо, лютеница и яйца, които се превръщат в периодични спасителни провизии.

Двамата с Валя си дали сметка, че Сложното им финансово състояние обрича Коледа на празник без подаръци, вкусни гозби и други съвсем простички неща за Рождество Христово. Единственият шанс за справяне с проблема бил таткото да замине да работи в чужбина и да изплати кредита възможно най-бързо. Това обаче означавало той да прекара първата Коледа от появата на сина си далеч от дома. Безизходицата го принудила да тръгне за чужбина, но и за там трябвали пари, за да си купи самолетен билет и да има някой лев поне в началото в Англия.

Техни приятели ги подкрепили, за да може той да тръгне. 30-годищшният мъж е в Лондон от седмица, а с помощта на интернет всяка вечер прави видеоразговор с жена си и момченцето. Младото семейство се срамува от затрудненото си положение. Не се оправдава, нито проси за помощ, а само апелира всички останали да не се заробват с кредити. Валя определя изплащането на заема като съвременно робство и хомот на шията. Двамата са категорични, че ще дадат всичко от себе си да изучат своето дете и един ден то да има добра професия, за да не се налага да работи за жълти стотинки и да преживява чрез заеми.


 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
ааа (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
е нямаше нужда да ни съветвате,ние си знаем,че не трябва да вземаме кредити,които не можем да покриваме,я си кажете направо,че си просите да ви изплатим кредита,за да вземете нов? и може и самолетен билет за тати да купим,да си дойде за Коледа?
1
0
ХАХО (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Че то  половината българи са на същото положение ,но не се оплакват .Всеки се спасява по единично.Аз като нямам къща и пари деца не правя. На запад има предмет в училище СЕМЕЙНО ПЛАНИРАНЕ., хубаво са го измислели хората , а ние почваме отзад напред и искаме всичко  да ни е наред,просто няма как да стане.
1
2
a (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
същото е  и при нас. Само , че  бебето ни е на 8 месеца
2
1
chirak (преди 10 месеца)
Рейтинг: 6999 | Одобрение: 2664
Един от хилядите гурбетчии,пораснаха ни децата по скайпа.
1
2
troble boble (преди 10 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
гого енд гогол, спомням си драма с асансьора - то винаги е така с асансьорите, така било нормалното, - в интерес на истината, винаги е добре да има на кого да се подпреш.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама