Зареждате с калпава нафта - ето колко ще ви струва ремонтът на колата

21.08.2015 / 16:20 2

Около 2 хил. лева излиза ремонт на дизелов двигател, който е каран с некачествена или разредена с вода нафта. Това обясниха собственици на един от най-големите сервизи в столицата пред „Монитор”. Базата им, която се намира в квартал „Лагера” всеки ден се посещава от поне един пострадал шофьор, който е заредил калпаво гориво.

„При дизеловите коли е много важна качествената нафта. По-новите мотори, които работят с т.нар. комън рейл система, са изключително чувствителни. Калпавият дизел ги съсипва, затова трябва да сме много внимателни и да се избягва зареждането от съмнителни бензиностанции. Некачествената нафта има пагубно въздействие върху механичните и електрически системи – дюзи, помпа и др.”, разказа Николай Йорданов, които е специалисти по ремонти на двигатели с вътрешно горене. Майсторът е категоричен, че нафта с количество на сяра по-голямо от допустимото ниво в ЕС, която се продава на по-малките бензиностанции, е причина все повече дизелови автомобили с екостандарта „Евро 4” на двигателя и на възраст от 4-5 години да се превръщат в желязо за скрап. Некачественото гориво буквално задръствало филтъра за твърди частици, който се поставя на моторите, за да изхвърля по-малко отрови ауспухът. Оттам произтичат и значителни проблеми за някои собственици на автомобили. Получавало се натрупване на огромни количества сажди във филтъра и нормалната работа на автомобила ставала невъзможна. От това следвали повишен разход на гориво, намалена мощност и вкарване на автомобила в „авариен режим”. Тези технически проблеми се отстранявали почти във всеки по-добър сервиз, но ремонтът излизал доста солено – между 400 и 800 лева. Ако обаче повредата не е само в електрониката, а има и някой повреден механичен компонент, както често се случвало, тогава цената скачала над 2 хил. лева.

Освен с некачествено гориво, много бензиностанции ни цакат и в количеството. Заради преработени колонки, при пълненето на цял резервоар, ни извозвали с около десетина литра.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева в сряда участва в проверка и препломбиране на бензиностанция на ул. „Цар Калоян” в Пловдив заедно с ръководството и експерти от Български институт по метрология (БИМ).

Препломбирането започна по разпореждане на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски. При проверката беше установено, че едната от двете колонки на бензиностанцията, която продава дизел, отчита по-голямо количество от реалното. При зареждане в нивомер от 20 литра беше установено, че колонката отчита 100 милилитра повече от реалното. Колонката беше спряна и обозначена със знак Х съгласно глава 4 на Наредбата за контрол на средствата за измерване. Другата колонка на бензиностанцията, продаваща бензин, беше препломбирана.

Зам.- министър Везиева обясни, че целта на започналото препломбиране е да се засили контролът върху количеството и качеството на горивата. Тя посочи, че на препломбиране подлежат над 11 000 бензино- и газоколонки.

Препломбирането започна, след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива. Зам.-председателят на БИМ Паун Илчев поясни, че целта на проверките е да се предотвратят нарушения, като например отчитане на зареждане на 60 л. в резервоар за 50 литра. 

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!              


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Анoнимен (преди 8 години)
Рейтинг: 6940 | Одобрение: 2585
В националните ежедневници имат ли поне един репортер, който да разбира, малко от малко от авто теми? Поне да отидат в свестен сервиз, където да питат, какво ремонтират често.
2
2
Уйо (преди 8 години)
Рейтинг: 43797 | Одобрение: 7942
"некачествена или разредена с вода нафта" - само от това твърдение ми става ясно какъв професионалист е въпросния майстор! Като другото велико майсторско твърдение, че като си сложиш нови амортисьори колата се вдигала нагоре... само като чуя такова нещо, бягам надалеч

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама