Защитиха Българската роза в Брюксел

05.09.2023 / 21:40 1

Днес в ЕП в Брюксел беше показана розоварна, която произвежда етерично масло от българска роза. Съоръжението е част от изложба, посветена на българските традиции в производството на розово масло по инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Събитието е част от усилията на българските евродепутати и на дипломати в подкрепа на българските розопроизводители, чийто поминък е в риск заради предложените от Европейската комисия промени в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP). Промените предвиждат етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни за човешкото здраве и за околната среда, което създава сериозни притеснения сред българските производители, преработватели и търговци на етерични и розово масла, включително масло от българска маслодайна роза, пише standartnews.com.

В откриването на изложбата участваха кметът на Казанлък Галина Стоянова, основният докладчик по регламента евродепутатът Мария Спираки и посланикът на България в Постоянното представителство към Европейския съюз Румен Александров. Поздравителен адрес към участниците отправи заместник-министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел.

В изминалите месеци досега всички български евродепутати работят заедно и настояват в Регламента да бъдат изтрити всички текстове, които разглеждат етеричните масла като химична смес. Националната позиция е, че етеричните масла не трябва да се разглеждат като съвкупност от химични елементи, а в цялост, защото те са продукт с напълно естествен и променлив състав, т. е. за тях не може да се прилага същия подход в класификацията както при химичните смеси.

В края на юни Съветът излезе с позиция, според която влизането в сила на регламента по отношение на розовото масло трябва да бъде забавено с до 4 години – време, в което Европейската комисия да набави доказателства за рисковете за здравето от употребата на етерични масла. Амбицията на всички български евродепутати е националната позиция да бъде защитавана още в дебата в Европейския парламент, така че всички текстове, променящи сегашния режим за розовото масло, да бъдат изцяло премахнати от регламента и да бъде намерено трайно, а не временно решение на този въпрос.

В края на годината ЕК трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).


 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Off Road (преди 2 месеца)
Рейтинг: 17183 | Одобрение: 4548
Бюрократи, Сър!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама