Защо под капака на колата е закачен стикер "1,4%" и какво означава

14.01.2020 / 09:09 1

Под предния капак на автомобилите може да бъде забелязан доста странен стикер с обозначението "1.4%". В някои случаи цифрата може да е различна, но символът до числата винаги остава непроменен, пише Блиц.

Много, особено начинаещите водачи, не знаят и дори не предполагат какво означава този стикер и защо е необходим.

Очевидно е, че стикерите под капака на двигателното отделение на колата с всевъзможни странни обозначения са прикрепени с причина. Ярък пример е стикерът „1,4%“, върху който е изобразен  и символът на предните светлини на автомобила.

Далеч не всеки шофьор знае за какво точно е нужно всичко това. Всъщност всичко е съвсем просто. Това е "подсказка" за настройката на фаровете с помощта на коректор за осветителните прибори.

Забележка: както може би се досещате, на стикерите на различните модели автомобили могат да бъдат указани различни стойности. По правило те варират от 1 до 1,5 процента. Тези числа зависят преди всичко от модела на осветителните прибори, както и от конструкцията на автомобила.

Всеки водач рано или късно се сблъсква с факта, че фаровете не са достатъчно ефективни в тъмните часове на денонощието. Най-често се случва яркостта на фаровете да е достатъчна, но в същото време да няма необходима видимост.

Освен това ярките фарове в такава ситуация започват да заслепяват наближаващите водачи. Всичко това се случва поради неправилно зададени настройки на осветителните прибори.

Забележка: Понякога стикерите са заменени от щампи със същите стойности и значение върху пластмасови части под капака в двигателното отделение.

Как да разберем значението на указаните числа? Всички те ще съответстват само ако осветителното оборудване и нейният коректор в автомобила работят напълно изправно. Така например, при стойност 1,3% на разстояние от 1 метър лъчът светлина ще бъде спуснат с 13 мм.

Още един пример: при стойност 1,5% на разстояние 10 метра, горната граница на светлинния лъч ще бъде понижена с 15 см. Най-лесният начин за проверка на работата на коректора на осветителните устройства е през нощта, приближавайки се към стена и включване на фаровете. Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
robotron2000 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 28643 | Одобрение: 5658
Това е ъгъла по който е нагласена оста на фара ако е 0-ла значи фара свети някъде в безкрайността :wassat: това не ни е интересно, по интересно е идиотите като си сложат китайски крушки от 20 лева :pouty: на къде почват да светят тея фарове..

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама