Защо вдигаме високо кръвно

22.01.2021 / 09:18 0

По коварство, артериалната хипертония би могла да се сравни единствено с хепатит С. Заедно, те отнемат много човешки животи на година. Повишаването на кръвното често е трудно забележимо, което дава възможност на болестта да прогресира постепенно и напълно неусетно. А последиците са опустошителни и необратими, ето защо с колегите от Benchtalks.com публикуваме тази полезна информация за този наболял проблем.

Защо вдигаме кръвно?

Причините изискват задълбочено проучване и всъщност не е никак лесно да се открие точния начин за решаване на подобен здравословен проблем.

Медицината така и не е дала категоричен отговор на въпроса защо вдигаме кръвно. Това, което се знае, е че хипертонията би могла да е първична и вторична. Често пъти е трудно двата вида да бъдат различени, а дори когато това е възможно, то трябва да стане на базата на пълни диагностични изследвания.

Първичната хипертония е свързана с патологично състояние на съдовата система, провокирано определени фактори или съвкупност от такива. Те обаче просто повишават риска от развитие на болестта, без да причиняват хипертония директно.

Сред тези фактори са:

  • Остаряване

  • Наследствена обремененост

  • Затлъстяване

  • Хиподинамия

  • Вредни храни

  • Прием на алкохол, пушене

  • Прием на някои лекарства и добавки

  • Замърсена жизнена среда

  • Прекомерна физическа активност

  • Метеорологични промени

Промените, провокирани от напредването на възрастта се изразяват в удебеляване на стените им и загубата на тяхната еластичност. Също така стесняването на лумена между стените оказва допълнителен отрицателен ефект. Благодарение на тези фактори кръвоносните съдове изтъняват и стават чупливи. Вътре в тях се наслагват калциеви соли, липиди, мускулният слой атрофира и производството на колаген намалява.

Много хора с високо кръвно имат в семейството си роднини със сходни проблеми, ето защо е добре винаги да имат подръка апарат за кръвно. Но заболяването се проявява само в съчетание с други вредни фактори. Ако е налице здравословен начин на живот и човек е внимателен е към здравето си, не би било нужно той да се опасява от появата на хипертония, въпреки лошата наследственост.

Хората с повечко килограми също често страдат от високо кръвно налягане. За да достави кръв на увеличените телесни тъкани, на сърцето му се налага да работи при натоварен режим и в отговор на това, кръвоносните съдове редовно се стесняват, а това повишава кръвното.

Освен това мастните натрупвания притискат съдовите стени, стеснявайки прохода за притока на кръв, а това също води до вдигането на високо кръвно.

Наднорменото тегло е тясно свързано и със следващия отрицателен фактор за здравето на кръвоносните съдове - хиподинамията. Затлъстелите хора са неактивни, а липсата на умерена физическа активност пък води до затлъстяване.

Когато човек не се движи достатъчно, кръвта не циркулира добре, застоява се в определени органи, докато други части на тялото не получават достатъчно кислород и полезни вещества. Подобно неравномерно разпределение на кръвта деформира кръвоносните съдове. Те загубват способност за саморегулация, тонусът на стените отслабва и натискът върху тях се повишава.


*публикацияСъобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама