Zdrave.to: Ултра-виолетовите лъчи са най-добрият естествен дезинфектант срещу COVID-19

27.03.2020 / 12:33 1

Ултра-виолетовите лъчи (UV) са съвършеният природен дезинфектант, но употребата им трябва да се практикува с особена предпазливост, защото са способни да ни причинят рак на кожата, пише Zdrave.to.

Преди това трябва да разберем някои важни подробности за вирусите и поведението им в природата.

Всички вече знаем до болка, че COVID-19 е вирус. И като такъв той не може да се възпроизвежда самостоятелно. Именно по тази причина животът му е ограничен извън човешкото тяло и в момента сме принудени да живеем в самоизолация, за да дадем време на заразата да изчезне по естествен път, докато се търси лек.

Вирусите притежават генетичен материал - ДНК или РНК.

Ако сте внимавали в часовете по биология в началното училище, ще знаете, че това са основните инструкции на природата за формирането и развитието на живота, а съкращенията означават просто дезоксирибонуклеинова киселина и рибонуклеинова киселина.

Разликата е, че едното създава, а другото копира генетичен материал, ако можем да се изразим максимално просто и все пак не до край точно.

Как един вирус намира начин да се размножава? Много просто - намира преносител. Единият начин е чрез литичен цикъл, при който вирусът разяжда заразените клетки и излиза многократно копиран. А другият е, като се слива с клетките на преносителя и когато те се делят заедно с вируса. Това е линогенният процес.

Нека сега се върнем на UV лъчите.

Прекалено вероятно е да знаем, че те убиват клетките, като нарушават целостта на ДНК. Но това, което е известно повече на специалистите в областта, е, че тези лъчи каран една от съставните части на ДНК да се слепва. Това е тиминът. Образно казано - все едно да караме колата с постоянно спусната ръчна спирачка.

Тя се чупи и ние я сменяме с нова отново и отново, докато в един момент възниква рискът от причиняване на рак на кожата, защото ръчната нанася необратими щети върху колата.

Каква е връзката с COVID-19? Връзката е в естеството на вируса, а именно нуждата му от определени условия, при които да се дели. Ако няма приемник, той рано или късно умира.

В момента все още няма достатъчно развити научни разработки, за да докажат, че и самият коронавирус умира ефективно от UV лъчите, но учените имат доста наблюдения върху неговите по-големи братя - SARS и MERS. Те проявяват особена нетърпимост към UV и затова има причина да се смята, че COVID-19 ще изпитва подобна неприязън.

Не бързайте още да се подлагате на облъчвания! Ракът все още е в пъти по-страшен от заразяването с новия вирусен щам. Има все пак условия, при които бихте могли да се възползвате.

Спектърът на дългите UV лъчи (UV-C) показва обещаващи резултати в борбата с бактериите.

Публикация в научното издание Nature, цитирано от Digital Trends, доказва, че голяма част от познатите бактерии умират под влиянието на UV-C без да нараняват кожата при бозайниците. За сега е известно, че този спектър на лъчите не преминава по-дълбоко от най-горния слой на кожата, изграден изцяло от мъртви клетки.

Дори клетките на очите са в безопасност. Фактът, че вирусите са с много по-малки размери води именно до тяхната смърт при UV-C облъчване.

Работата на научния екип цели да постигне революция в дезинфекцията при преминаване на границите на летища и влизането в болници. Но преди разработката да даде реални резултати не можем да се възползваме от откритията.

Експертите съветват да стоим настрана от UV лъчите, но спокойно можем да ги използваме за дезинфекция на личните си вещи. Междувременно ще се наложи да се придържаме към старомодното пиене на ръцете със сапун и употребата на дезинфектанти на спиртна основа.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
какаАнче (преди 3 месеца)
Рейтинг: 375 | Одобрение: 5
А за косвения антивирусен ефект на УВето какво ще кажете? Затова лятото нема грип.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама