Здравко от Приморско направи сам първата българска лодка с прозрачно дъно (снимки)

25.06.2016 / 18:08 6

Снимки: Елена Фотева, личен архив

Освен че е първият победител в “Биг Брадър”, Здравко Василев от Приморско може да се похвали и като майстор на първата българска лодка с прозрачно дъно.

Направил я сам и смята да я превърне в атракция за това лято. По Южното Черноморие - от Обзор до Резово, няма такава лодка. Подобна имало във Варна, но била внесена от чужбина, пише 24chasa.bg.

Лодката е дълга 8 м,

широка - 3, и може

да вози 12 души

Впечатлява с ефектна външност, тип катамаран, но в по-малък мащаб. Кръстил я е “Немо” и скоро ще я пусне на вода.

Досега е правил само изпитания, без да качва туристи на нея, защото чака разрешително за превоз от “Морска администрация”-Бургас.

Хората, били на пробната разходка с него, са категорични, че изживяването е вълнуващо и лодката си заслужава къртовския труд.

“С двете си ръце я направих. Работех по нея непрекъснато в продължение на половин година. Оказа се много сложен процес, но накрая, като я видях на вълните, разбрах, че си е струвала безсънните нощи”, разказва 39-годишният Здравко.

За прозрачната лодка се запалил преди 2-3 г. и оттогава започнал да проучва в интернет световния опит. Колкото повече сърфирал в мрежата, толкова повече се самонавивал, че може да я измайстори с двете си ръце.

Сам направил чертежите и умаления макет, по който започнал да сглобява уникалния плавателен съд. Ползвал няколко езика и не му било трудно да се сдобие с необходимата информация от глобалната мрежа.

Признава, че е рискувал, тъй като

вложил доста пари,

а подобни атракции

в България са

непознати

Не казва точната сума, която е похарчил, но подхвърля, че лодката му излязла колкото един луксозен автомобил втора ръка без труда по нея.

С материалите се снабдявал от доставчици в България, а някои поръчвал навън.

“За мен си беше предизвикателство и едновременно тръпка, тъй като не бях работил с такива материали, а и ползвах едни от най-опасните химикали, които се продават по магазините”, обяснява Здравко.

Лодката “Немо” е направена от пластмаса, а дъното от специално обработен плексиглас. Не крие, че е ползвал и познанията на приятели, но 90% от плавателния съд направил сам.

“Понякога действах на принципа проба-грешка и се учех в движение, но държах сам да я направя и много се гордея с това”, щастлив е Здравко.

Много е благодарен на свой приятел, на когото поръчал само осветлението за нощно виждане, което е много ефектно.

В момента лодката домува на пристанището в Приморско и

събира погледите

с яркооранжевия

цвят и ивици в

черно и бяло

Очакванията на Василев са, че до седмица ще получи разрешителното от “Морска администрация” и от 1 юли ще вози туристи на нея.

Маршрутът не е дълъг, но го подбрал да минава през такива места, които са атрактивни за летовниците като пейзаж, а от прозрачното дъно има какво да се види под водата.

“Продавам вълнуващо преживяване за 30 минути, което оставя спомени за години”, казва Здравко Василев.

Разходката с лодка започва от устието на Дяволска река, където според Здравко има

големи пасажи от

малки рибки и раци,

които през подовия

илюминатор са

много впечатляващи

- особено на нощно осветление.

После минава през стария кей от 1939 г. и върти в залива, но не излиза от него. По време на пробните изпитания се случвало и пасажи делфини да се видят под прозрачното дъно - били впечатляваща гледка.

Първи до вълнуващото преживяване се докосват съпругата му Христина и двете им деца Яница, на 11 г., и 8-годишната Зорница.

“В очите им видях това, което се надявам да видя у туристите след такава разходка”, казва Здравко.

И е оптимист, че ще останат доволни от преживяното в залива с новата му придобивка въпреки подмятанията, че все пак не сме Карибите да шашваме с екзотични риби и коралови рифове.

“Въпреки това в района на Приморско има какво да се види. Природата тук все още не е унижожена и морската фауна се развива”, обяснява някогашният “гларус”, който е голям природозащитник.

И шовинист в добрия смисъл на думата, когато стане дума за родния му град.

“Запалих се по тази лодка с ясното съзнание, че искам да създам туристически продукт, с който Приморско да е разпознаваем като дестинация с атракциите си, а не с кюлоти и дюнери. Ние сме хората, които създаваме положителните емоции, които ще върнат хората на нашето море, а не чалгата и сергиите.”

Здравко е решил

сам да си е кормчия

на лодката

и на никой друг да не поверява кормилото.

“Много ми е скъпа, защото я направих сам”, казва брадърът, койте вече е създал собствена малка флотилия с още 3 корабчета за разходки на туристи в залива.

Едната от тях е яхтата, която си купи с парите като победител от първото риалити “Биг Брадър” през 2005 г.

Оттогава това е основният му бизнес, покрай който завързва много приятелства с хора от цял свят и събира поздравления за всяко свое ново начинание.

Не е мислил да патентова новата си лодка и да сключи договор за серийното ѝ производство, но казва, че на драго сърце би предал опита си на друг ентусиаст като него, ако реши да прави подобен съд.

“Съмнявам се обаче в България да има други луди глави, които биха се захванали с такъв бизнес”, казва Здравко.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
qqqqqgq (преди 7 години)
Рейтинг: 64 | Одобрение: 14
Изцяло плексигласова да беше направил

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама