Зоран Заев: Правим и грешки, но искрено желаем приятелство

10.08.2018 / 13:07 4

Снимка Булфото

Виждам, че в приятелска България започна открит обществен дебат и дори се повдига въпросът дали ние, двете страни и двата народа, изграждаме искрено приятелство и сътрудничество, написа във Facebook македонският премиер Зоран Заев, съобщи Нова тв.

Той отправи призив към всички, дори и към критиците в Македония и България, да не се двоумят дали приятелството и сътрудничеството са искрени.

„Повече от една година празнуваме общи части от историята между двата народа, няколко пъти заедно отбелязваме историческите събития.“ Заев подчертава, че е първият македонски премиер, който се е поклонил в България (Благоевград) пред паметника на Гоце Делчев по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана тази година отпразнувахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители.“

Обръщайки се към българите като към „скъпи приятели и братя“, македонският премиер казва още:“Понякога може би ние, политиците, не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само по невнимание, защото искрено желаем сътрудничество и приятелство, както го подписахме в договора за добросъседство и приятелство.“

Отбелязвайки това, което българската страна е направила за Македония за излизането ѝ от изолацията по отношение на евроатлантическите си стремежи, Заев допълва:“ Можем ли да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България е направила и е успяла да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Нима цяла Европа не видя как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?

Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано с дела. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова заедно ще празнуваме и честваме миналото си и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем едно семейство в съюз с съюзниците от Европейския съюз и НАТО.“

Реакцията на Заев е във връзка с отправените вчера атаки от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова заради неговото изявление за Илинденското въстание. В тази връзка премиерът Бойко Борисов каза: „Историците могат да обяснят как е възникнало, къде се е провело. Отговорихме добре в лицето на вицепремиера Захариева.“ Той припомни, че Зоран Заев е бил миналия четвъртък в Благоевград, където заедно „чествахме Илинденско-Преображенското въстание, поднесохме венци, какнво повече искате?“.

Според българският премиер всеки трябва да си мери приказките и трябва да бъде по-обран.Когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомним тези думи и ще вземе своето решение, каза Борисов.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
АБС (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Македонска политика = Курвенска политика
6
0
морският (преди 4 месеца)
Рейтинг: 37588 | Одобрение: 22033
ЗАЕВ,ЗАЕВ и ти си голям измекяр.Ще се правите на хрисими докато ви приемат в НАТО и ЕС .После ще станете отново писатели на т.н. македонска история.;)
8
4
w (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
АБЕ ЕБИ ГО В МАМАТА БОЙКО,КАКВО ТОЛКОВА ТЕ Е СТРАХ ОТ НЕГО.АКО ВЛИЗАНЕТО ВИ В ЕВРОСЪЮЗА ЗАВИСИ ОТ БОЙКО,ПО ДОБРЕ ИЗОБЩО НЕ ВЛИЗАЙТЕ.ВСИЧКО ЩО Е СВЪРЗАНО С БОРИСОВ Е НАСРАНА РАБОТА,АМА ВИЕ ЗАДРЪСТЕНИТЕ МАКЕДОНЦИ НЕ ГО ЗНАЕТЕ ОЩЕУхилен
8
3
Tъй тъй (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Що е маке е все юнак ,само нашето остана дрис..!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама