Снимка Pixabay
Наближава първият от поредица зимни празници, които събира цялото семейство около трапезата. Това е именно Никулден. Рибата безспорно е задължителният цар на трапезата, а приготвянето на цялостната празнична маса е свързано с някои обредности, пише Благоевград 24.
На Никулденската трапеза традиционно трябва да присъства рибник. Това е шаран в тесто, който е пълнен с ориз, стафиди и ядки. Традиционно се приготвят и два обредни хляба, които заедно с рибника трябва да бъдат осветени в църква или вкъщи, а късовете от тях се раздават на съседите. Приготвя се и курбан, който задължително е рибен.
Колкото се отнася до самата трапеза, тя не бива да се вдига през целия ден, за да бъде на разположение на гости и домакини. На следващия ден костите на шарана трябва да се изгорят, закопаят в земята или да се хвърлят в реката.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Президентът на БФС Георги Иванов: Мачовете с Грузия и Турция ще се играят почти сигурно в Пловдив
Дата: 28/03, 22:10
Всички, които пият "Кока Кола", са предупредени от фармацефт
Дата: 28/03, 22:00
Доц. Мангъров: Всеки може да пипне менингит
Дата: 28/03, 21:56
Метео Балканс: На 29 март са възможни наводнения
Дата: 28/03, 21:51
Откриха гробница на неизвестен древноегипетски фараон
Дата: 28/03, 21:50