Наближава голям християнски празник, какво се слага на трапезата


Дата: 24/11, 20:06

Снимка Pixabay

Наближава първият от поредица зимни празници, които събира цялото семейство около трапезата. Това е именно Никулден. Рибата безспорно е задължителният цар на трапезата, а приготвянето на цялостната празнична маса е свързано с някои обредности, пише Благоевград 24. 

На Никулденската трапеза традиционно трябва да присъства рибник. Това е шаран в тесто, който е пълнен с ориз, стафиди и ядки. Традиционно се приготвят и два обредни хляба, които заедно с рибника трябва да бъдат осветени в църква или вкъщи, а късовете от тях се раздават на съседите. Приготвя се и курбан, който задължително е рибен.

Колкото се отнася до самата трапеза, тя не бива да се вдига през целия ден, за да бъде на разположение на гости и домакини. На следващия ден костите на шарана трябва да се изгорят, закопаят в земята или да се хвърлят в реката.

Редактор "Екип на Петел", "За нас"


За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Без Синя и Зелена зона от днес до 28 декември във Варна, вижте кога още ще е безплатно
Дата: 24/12, 14:52

Кремъл отказа да коментира новия вариант на плана за прекратяване на войната в Украйна
Дата: 24/12, 14:44

Заплата до 3100 лв. за работа в магазин в Самоков – ето кой търси хора!
Дата: 24/12, 14:40

Инвеститорите на Forest Village във Варна започнаха да получават ключовете за своите нови вили
Дата: 24/12, 14:40

Христо Стоичков преди Бъдни вечер: Ще се смирим и ще се помолим за всички
Дата: 24/12, 14:281 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2025 | Пълна версия