Снимка Pixabay
Наближава първият от поредица зимни празници, които събира цялото семейство около трапезата. Това е именно Никулден. Рибата безспорно е задължителният цар на трапезата, а приготвянето на цялостната празнична маса е свързано с някои обредности, пише Благоевград 24.
На Никулденската трапеза традиционно трябва да присъства рибник. Това е шаран в тесто, който е пълнен с ориз, стафиди и ядки. Традиционно се приготвят и два обредни хляба, които заедно с рибника трябва да бъдат осветени в църква или вкъщи, а късовете от тях се раздават на съседите. Приготвя се и курбан, който задължително е рибен.
Колкото се отнася до самата трапеза, тя не бива да се вдига през целия ден, за да бъде на разположение на гости и домакини. На следващия ден костите на шарана трябва да се изгорят, закопаят в земята или да се хвърлят в реката.
Редактор "Екип на Петел", "За нас"
За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Без Синя и Зелена зона от днес до 28 декември във Варна, вижте кога още ще е безплатно
Дата: 24/12, 14:52
Кремъл отказа да коментира новия вариант на плана за прекратяване на войната в Украйна
Дата: 24/12, 14:44
Заплата до 3100 лв. за работа в магазин в Самоков – ето кой търси хора!
Дата: 24/12, 14:40
Инвеститорите на Forest Village във Варна започнаха да получават ключовете за своите нови вили
Дата: 24/12, 14:40
Христо Стоичков преди Бъдни вечер: Ще се смирим и ще се помолим за всички
Дата: 24/12, 14:281 Коментар