снимка Булфото
144 вида обреден хляб се правят за Бъдни вечер в България. Те са описани от родения в ломския край български етнограф Димитър Маринов, разказа Нова телевизия, позовавайки се на БНР.
В балканско село в област Монтана тази вечер слагат на празничната трапезата четен брой ястия. В част от селищата в област Монтана, където населението е с влашки произход, Бъдни вечер се нарича "крачун", сподели краеведът Анюта Каменова, която черпи данни за празника от родения през 1846 година в ломския край български етнограф, историк и общественик, Димитър Маринов, който е описал 144 обредни хляба за страната. За област Монтана те са 14.
Според традицията ястията трябва да са нечетен брой. В свое проучване Анюта Каменова установила, че в село Дълги дел, община Георги Дамяново слагат четен брой ястия.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Шкумбата: Бях 14 дни в болница
Дата: 30/03, 21:32
Тръмп обяви, че е "вбесен" от Путин и "много ядосан", но е в "много добри отношения с него"
Дата: 30/03, 21:141 Коментар
Димитър и Христо изправиха публиката на крака в „Като две капки вода“
Дата: 30/03, 21:13
Хороскоп за понеделник 31 март: Телец - оценка, Рак - мързел, Дева - благодарност
Дата: 30/03, 21:00
Макрон призова Нетяняху да сложи край на ударите по ивицата Газа
Дата: 30/03, 20:59