снимка Булфото
144 вида обреден хляб се правят за Бъдни вечер в България. Те са описани от родения в ломския край български етнограф Димитър Маринов, разказа Нова телевизия, позовавайки се на БНР.
В балканско село в област Монтана тази вечер слагат на празничната трапезата четен брой ястия. В част от селищата в област Монтана, където населението е с влашки произход, Бъдни вечер се нарича "крачун", сподели краеведът Анюта Каменова, която черпи данни за празника от родения през 1846 година в ломския край български етнограф, историк и общественик, Димитър Маринов, който е описал 144 обредни хляба за страната. За област Монтана те са 14.
Според традицията ястията трябва да са нечетен брой. В свое проучване Анюта Каменова установила, че в село Дълги дел, община Георги Дамяново слагат четен брой ястия.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Изпратиха кмета на Две могили в последния му път
Дата: 25/12, 18:08
Целуна Джокович
Дата: 25/12, 18:00
Майката на изчезналия Ники: Който ми го е взел, или го е прибрал, моля ви, върнете ми го
Дата: 25/12, 17:55
Самолет от Виена до Варна кацна принудително в Бургас
Дата: 25/12, 17:49
Две коли се удариха челно на пътя Смолян - Пампорово
Дата: 25/12, 17:46