Учени върнаха сварено яйце в сурово състояние

31.01.2015 / 17:08 3

Американски и австралийски учени направиха пробив, като успяха да върнат в сурово състояние сварено яйце, съобщи Vesti.bg. Макар и това да звучи като прахосване на време и пари, резултатите имат огромно значение за лечението на ракови заболявания, биотехнологията и широк кръг от процеси за производство на храна.

Откритието е значимо, защото твърдо свареният белтък представлява преплетени протеини, за които досега се мислеше, че са променени необратимо.

Учените под ръководството на професора по химия и молекулярна биология Грегъри Уайс от университета на Калифорния Ървин са добавили карбамид, за да разградят свареното яйце, а след това са използвали мощна машина, наречена "устройство за завихряне на флуиди", за да разделят протеините, да ги разплетат и те да станат отново използваеми.

Ефективният и бърз метод за повторно използване на похабени протеини може да направи революция в много научни и производствени процеси. Създаването на ракови антитела например се прави със скъпи яйцеклетки от хамстери, защото техните протеини рядко се похабяват.

Ако това не е проблем, лечението и изследването на ракови болести ще стане много по-евтиноу, пише Obekti.bg.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
силветърс (преди 9 години)
Рейтинг: 2678 | Одобрение: -252
а,могат ли учените от сварено яйце да направят кокошка :д
7
2
Dooobre!!! (преди 9 години)
Рейтинг: 16991 | Одобрение: 6451
Всеки път се чудя, как так западняците умеят да направят от нищо - нещо! На пръв поглед това е някакво необяснимо за обикновения читател изобретение. Всъщност може и да има наистина някакво супер велико значение за откриване на лекарство срещу рака... Обаче на нас с какво ни беше толкова полезна тази информация?!?... Може би защото разбрахме, че яйцеклетките на хамстерите са много скъпи...
Да живей България!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама