1500 фалшиви сигнала на телефон 112 от началото на годината

15.12.2019 / 20:59 2

1500 фалшиви сигнала на спешния телефон 112 от началото на годината. Това показва проверка на NOVA. Въпреки че законът предвижда глоби от 2000 до 20 000 лева, случаите, които стигат до съд са в пъти по-малко. 


Всеки ден в Съдебната палата в София се разглеждат около 300 дела. Освен наказателни казуси  магистратите решават и търговски спорове за милиони. Там време за отлагане няма, защото всяка минута е пари. Според статистиката именно Съдебната палата най-често е обект на атака. Фалшивите сигнали са предимно за бомби.

„Това са хората, които посягат на медици. Това са хората, които късат пагони на полицаи. Това са хората, които нападат кадровите ни войници. Тези хора търсят отмъщение“, обясни психологът Младен Владимиров.

За да не се създава хаос, има разписан и строг план за действие. Изходите за евакуация, например, са 7.

„Законът е разписал доста строги санкции за хората, които целенасочено злоупотребяват с услугата. Глобата е в размер от 5000 до 10 000 лв. Когато към този сигнал са мобилизирани екипи за спешно реагиране, тогава глобата е между 10 000 и 20 000 лв.“, каза говорителят на 112 Дани Недялкова.

Осъдените обаче са малко. Един от последните случаи е с мъж от луковитско село. В рамките само на 24 минути той звъни 7 пъти на спешния телефон. Всеки един сигнал се оказва фалшив, а мъжът става все по-изобретателен и подава всякакви сигнали от кражба до  убийство. Измамникът обаче се споразумява с прокуратурата и се измъква само с пробация. Общо за последните две години само в София прокуратурата е работила по 100 подобни дела.

Според психолози най-често тези, които заблуждават 112, са хора, гневни на институциите. А някои го правят за забавление след употреба на алкохол.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
2
някой (преди 4 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
Цървул (Колекторчо, Нексусчо и другите ти тъпи производни тук), то и няма как да те интересува, защото там където се намираш, капацитета ти, липсата на всякаква комуникация със света и липсата на нормално развито сиво вещество, оправдава поредната ти избълвана глупост. И лягай да спиш, че сутринта рано ще извеждаш мълчаливите си събратя на паша, където не е лошо да попасеш и ти.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама