1900 лева на месец са нужни на човек за живот в България, посочи икономист от КНСБ

22.04.2024 / 15:40 2

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

С 4,5% се е увеличила издръжката за живот у нас през последната година. Това като темп е по-малко от това, което наблюдавахме предишните две години, което е позитивен сигнал. Въпреки това 4,5%  не е толкова малко като размер. Цените продължават да си растат. 

Това коментира пред Нова нюз Петър Мишев, икономически анализатор към КНСБ.

Цифрата е максимално близка до сегашния момент, тъй като сме сравнявали цените от март миналата година и този март. Но какво ще стане оттук-нататък не може да се каже със сигурност, като цяла нещата вървят към успокояване и аз смятам, че нещата ще се нормализират до някаква степен. Ще има пак ръст на цените, но в по-носими темпове, коментира той.

При доходите, да, това е друг въпрос. По принцип в една пазарна икономика цените винаги са в посока нагоре. Когато не вървят в тази посока, тогава говорим за криза. Въпросът е доходите да растат с по-голям темп спрямо инфлацията и тогава, ако това се случи, можем да говорим за реален ръст на доходите. Трябва да можем да си купим повече неща днес, отколкото преди година - това е ръст на доходите, коментира той.

Сумата, необходима за издръжката на един човек, който работи, в момента е 1454 лева. Тази сума е чиста, а бруто такъв самотноживеещ работещ човек трябва да взима около 1900 лева. Т.е. всеки може да си направи сметката в коя група попада. Така че според данните, които имаме от НСИ, около 65% от хората са под тази необходима за живеене сума, което е тревожно и плашещо. Проблемът е, че хората работят, а със заплатите си не успяват да покрият основните си жизнени нужди, посочи той.

В тази минимална сума влизат основни хранителни продукти, комунални услуги, транспортни разходи, облекло - всичко, което е необходимо. Тук няма нищо луксозно, няма нищо, свързано с инвестиции. Тук влизат само неща, които хората ползват на ежедневна база през месеца, уточни той. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Пешо от Виница (преди 2 седмици)
Рейтинг: 95227 | Одобрение: 30692
Мда...чета и се смея на факирите-пенсионери, от квартал Виница. Не само са живи,но и щъкат след като се запролети из морската градина.Навярно ходят колективно да пасат от зелената тревица...?  1900 лева викат....толкова пари накуп?
3
0
Серж (преди 2 седмици)
Рейтинг: 165251 | Одобрение: 32391
Ебавай го угъзец работещият българин! Важното е, че кметовете си направиха заплатите по 5, 7 до 9 хилки...Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама