20 случайни факта, които ни карат да се гордеем, че сме българи

19.06.2015 / 12:07 3

Подкрепете "Българската история"

Решихме в този материал по един различен начин да Ви поднесем информацията, която сме подготвили. Вместо текст, в който говорим с високопарни думи за българските постижения, на случаен принцип Ви представяме 20 интересни факта от историята ни. Някои от вас, които ни следят отдавна, може би знаят, че сме писали неколкократно за голям брой от тях, но пък винаги сме казвали, че няма да се изморим да Ви припомняме причините, които ни карат да се гордеем със славните страници на родния летопис.

1. България е една от най-старите държави в Европа и е най-старата, която не е променяла своето име от самото й създаване.

2. България спасява Европа от ислямизация. През 716 година под командването на хан/кан Тервел българите влизат в решаваща битка пред портите на Константинопол в помощ на византийците срещу мюсюлманската заплаха. Арабски хроникьори разказват, че арабите се страхуват повече от българите, отколкото от византийците, а разгромът им е факт. Западните летописци наричат хан/кан Тервел “Спасителят на Европа”.

3. Сражението между войските на България и Византия през 917 година край река Ахелой е едно от най-големите в историята на Средновековна Европа. Общо над 115 000 воини участват в него, а само по себе си то завърша с категорична победа за войската на цар Симеон.

4.  Българите са били първите хора, които са започнали за използват кирилицата, веднага след нейното създаване през 9 век. България осигурява държавна закрила на  делото Кирил-Методиевите ученици, които развиват мащабна просветна дейност по тези земи. С присъединяването на България към ЕС на 01.01.2007 г. кирилицата е станала третата официална азбука в ЕС.

5.  Находките от от варненския акропол се считат за най-старото технологично обработено злато в света.

6. Българската армия няма нито едно загубено бойно знаме.

7. Българският авиоинженер Асен Йорданов е създател на първите въздушни възглавници, както и на телефонния секретар.

8. Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател (1912 г.).

9. Българката Райна Касабова е първата жена в света, която участва във въздушен бой, състоял се на 30.10.1912 г.

10. През Балканската война полковник Владимир Серафимов се изправя със своя 5000 полк срещу 4 пъти по-голяма турска армия и въпреки заповедта от София да отстъпи, той побеждава, заявявайки: „Няма да отстъпя селата, в които до вчера бях посрещнат като освободител“.

11. През Първата световна война българската армия се състои от 800 000 войници, което я превръща в най-голямата армия на глава от населението в света.

12. Легендарният български борец Дан Колов има над 1500 победи в кариерата си и едва под 20 загуби.

13. Най-силният мъж в света за XIXв. е българин и се казва Никола Петров.

14. Първият електронен ръчен часовник в света е изобретен от българина Петър Петров.

15. Първото военно летище в света е край Мустафа паша (днес Свиленград) откъдето е действало I-во аеропланно отделение по време на Балканската война.

16. Най-високата статуя на Богородица в света се намира в Хасково.

17. Четири планински върха в Пакистан носят български имена благодарение на Николай Петков, Дойчин Боянов и Михаил Михайлов.

18. Българинът Стамен Григоров е откривател на ваксината срещу туберкулозата.

19. През Априлското въстание четата, окупирала се в Дряновския манастир, наброяваща едва 200 души, успява да удържи хилядна турска армия в продължение на близо 10 дни. Сред предводителите й били Бачо Киро, поп Харитон и Петър Пармаков.

20. Вестник „Дейли телеграф“ определи Пловдив за петия най-стар град на света. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
niama znachenie (преди 5 години)
Рейтинг: 712 | Одобрение: 347
само не разбрах защо трябва да са случайни...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама