300 души са починали за година в опожарения старчески дом във Варна, заяви бивш социален министър

09.05.2022 / 08:42 9

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Кадър: "Нова телевизия"

Бившият социален министър Христина Христова коментира ужасния инцидент в дома за стари хора "Свети Георги" във Варна, при който загинаха четирима души.

"В този дом за една година са загинали 300 души. Това е направо чудовищно, не може да се сравнява. Те дори нямат обучен персонал, само санитари работят в този така наречен дом", каза тя в ефира на "Нова телевизия".

Христова коментира и новината, която разкри окръжния прокурор на Варна Красимир Конов, че домът няма лиценз. "Трябва да се запише в закона - в случай, че няма лиценз трябва да се запише, че Министерството на вътрешните работи запечатва дома автоматично. Това законодателство го правим 20 години, но не може повече никакви компромиси. Социалните услуги не са само осигуряване на храна и подслон. Смятате ли, че са пожарно обезопасени тези сгради?", заяви бившият министър.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Dooobre!!! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16752 | Одобрение: 6402
Радостинчо, не искам да ти пожелавам някой от родителите ти на стари години да развие деменция и да ти се наложи ти лично да се грижиш за него. Да си напуснеш работата, за да можеш да обгрижваш болния 24/7. Да чистиш  поразиите, които прави абсолютно несъзнателно. Да се губи по улиците в моментите, когато си излязъл за 15 минути до магазина. Може и да се опиташ да го правиш, но едва ли ще издържиш дълго. Още повече, че всички грижи са за човек, който не разбира саможертвата ти, а и е човек, който няма да оздравее и да стане същия онзи, когото познаваш....
Да живей България!
1
3
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 122658 | Одобрение: 3968
Старците вероятно са имали имоти, които се наследяват . Защо децата им са ги натирили по домовете. Допреди 50 години  българинът винаги се е грижил за родителите си колкото и да са болни. Натирват си родителите  по-бързо да умрат и да влязат в наследство. Гнусна работа.
Всеки да си получи заслуженото !
2
1
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 129242 | Одобрение: -1638
Не знаех че има затворен цикъл. Бизнес а!? Но бизнес модела -"не хотел, а старчески дом " явно ще бъде все по-печеливш.Но за това наверно си има по-специални хора,аз не бих могъл.
3
1
Dooobre!!! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16752 | Одобрение: 6402
Тази сграда първо беше построена като хотел. Но точно в тоя генгерлик се сещате за какъв точно - почасов - хотел става дума. Мина се какво се мина и се разбра, че "хотелския бизнес" не е толкова печеливш, колкото бизнеса "последна грижа"! Та оттогава почасовия хотел се преобразува в старчески дом. В околностите му - особено през лятото, когато прозорците са отворени -  се носят на стотици метри наоколо ужасяващите крясъци и вопли на "клиентите". А това, че собствениците са "затворили технологичния цикъл" с погребална агенция е повече от показателно. Прокуратурата трябва да се зарови по-надълбоко в тая история.
Да живей България!
1
4
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 129242 | Одобрение: -1638
И аз ходих по няколко такива домове заради далечни родственици.Има и по-добри,има и отчайващи...Страшно е.Няма да питам къде е държавата.  Но пак казвам,хората там са настанени все в последния момент. Много от старците са с тотална деменция и като се окопитят искат да бягат,после пак забравят,после пак и така...
3
2
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 61899 | Одобрение: -28426
Ходил съм преди като в този дом и в момента, в който влязох вътре умрях от лошата миризма, направо е потресаващо, само луд би оставил там свой роднина... 
0
3
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 129242 | Одобрение: -1638
Първо Бог да ги прости.Но знаете че там се озовават хора на ръба на живота. Българите не искат,а и не могат да останата извън дома си.И близките им ги занасят/буквално/ там вече когато са абсолютно безпомощни.А тая като бе министър,родата и слугите и са още в системата на социалните какво нарави/ха ? 
2
5
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12590 | Одобрение: -5055
истината е че всеки гони печалбата а никой не се интересува от хората, това че излизат и говорят по ТВ колко мислят за хората е пълна манипулация, няма партия или организация която да мисли за хората
да ама не
2
1
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 122658 | Одобрение: 3968
И В други домове условията са чудовищно лоши. Само печалбата ги интересува  и от програми на ЕС вземат , и за социални услуги пари вземат  и обитателите им плащат. Месечните им печалби са ОГРОМНИ. Затова никнат като гъби такива домове. 
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама