АКАБ: Младите шофьори да не се обучават от близки

26.10.2023 / 08:54 3

Снимка Pixabay

Инструктори съветват младите шофьори да не се учат от близки: 

За да няма инциденти с малолетни шофьори, младежите не трябва да се обучават от близките си, а от обучени преподаватели, коментират инструктори.

"Само в България, когато някой дойде да записва курса казва, че е карал. Където и да е карал е нарушил закон, защото управлението на автомобил, не само в България, а по целия свят, се прави в два случая - когато караш шофьорски курс и след като издържиш изпита и се сдобиеш със шофьорската книжка", обясни Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България пред NOVA NEWS.

Случаите на автомобили управлявани от непълнолетни лица не са прецедент.

"Всичко идва от беднотията и може би от народопсихологията, която е следствие от беднотията. Той смята, че като си е учил детето, след като е имал толкова години шофьорска книжка, е най-добрият инструктор и игнорира факта, че за да може един човек да обучава, трябва да е учил как се прави”, допълни Красимир Георгиев.

С ирония споделя, че българинът е готов да плати сметка от 1500лв. в ресторант, но когато става въпрос за цена на шофьорски курс, му идва скъпо. „Казва, че е много скъпо и тогава започват дядовци, майки, сестри да ги учат, за да може като отиде да кара курса да каже: "Аз си мога, дай нещо евтино и набързо". И понеже в момента системата позволява да има евтино и бързо, това са резултатите”, допълни представителят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Серж (преди 3 месеца)
Рейтинг: 147883 | Одобрение: 28613
Племеницата ми разправя, че най-голямата внучка щяла да кара шоф. курс във Франция. Първо имало няколко месеца теория, а след това трябвало да навърти 3-4 000 км с родител, с тяхната кола и получавала книжка. Родителите също преминавали през някакво обучение, вероятно самите те да могат да обучават...Много шантава ми изглежда тази система, но...Кога ли пък французите са били, като хората?...
4
0
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 326868 | Одобрение: 50878
Плюсче за Вин......А този Геогиев не е в час, казвайки „навсякъде по света”.....В  САЩ можеш да видиш учебна кола веднъж в месеца, не че ги няма.....Ползват се от младежи  и дори възрастни, да речем емигранти дошли от някъде  си.....Обучаваме децата още от малки и първите уроци са докато ги водим на училище, или просто ги возим, като им обясняваме правилата за движение......Американците се раждат в колите и умират в колите....В Щатите има 10 пъти по-малко знаци и се кара по маркировка......В България има прекалено много знаци, направо е претрупано и маркировката не струва.....Не виждам проблеми, ако родителите учат децата си на Правилника от малки и им дават по кръгче на тихи места, но не и в града с този трафик.....Задавам си и въпроса : Защо в училищата няма елементарно обучение, за да се подготвят младите отрано.....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Вин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 4597 | Одобрение: -633
По голяма тъпотия не бях чел! В САЩ може въобще да не си карал курс, а да те обучава всеки и да се явиш на изпит! Катастрофите са от дивата селяния, гъзария, недисциплинираност на населението! Същите шофьори, като излязат зад граница съществен подобряват резултатите си, защо ли?!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама