Абсурдите на Варна: Рибарски кораб заседна в рибарското пристанище, от общината се оправдават с газенето

27.04.2023 / 13:42 32

кадри Фейсбук/"Меритайм.бг", Булфото

Редактор: Веселин Златков

Колко абсурдно е състоянието на рибарското пристанище “Карантината” днес се видя на практика. Рибарски кораб - за каквито уж е изграден пристана, се опита да влезе в него, но заседна и трябваше да бъде изтеглен. За случая съобщи “Меритайм.бг”. Така стана повече от ясно, че рибарското пристанище за милиони, финансирано и с пари на ЕС, не става изобщо за това, за което е построено.

Кораб “Барбун” заседна днес преди обед и са наложи да бъде изтеглен от друг плавателен съд. Създалата се ситуация беше коментирана от общинското дружество “Общински паркинги и синя зона”, което управлява и рибаркия порт. Ето какво обясниха те:

“В пристанище „Карантината“ в Аспарухово могат да влизат кораби с газене до 1,5 м. Затова на рибарския кораб „Барбун“ още вчера е отказан достъп, тъй като плавателният съд гази над 2,10 м., обясни Младен Иванов, представител на оператора на порта.

Днес на своя отговорност кораб “Барбун” е влязъл в пристанището и е заседнал в акваторията на пристанището. Плавателният съд е изтеглен от друг рибарски кораб. На 18 април дейностите по възстановяване на проектните дълбочини на пристанище „Карантината“ са приключени. Извършен е т. нар. промер – тоест замерване на дълбочините на акваторията, които отговарят на проекта.

В момента се извършват дейности по дооборудване на пристанището за получаване на удостоверение за експлоатационна годност от “Морска администрация” за пълен капацитет – приемане на 116 плавателни съда. От юни 2021 година на пристанището има 42 плавателни съда, които са наематели с подписани договори.”

От съобщението на пресцентъра на кмета Иван Портних до медиите, следват няколко въпроса.

Що за пристанище е това, което не може да приема кораби, за каквито е построено? Как така дружество, отговарящо за автомобилния траспорт в града, има компетенция да управлява и пристанище? Що за пристанище е “Карантината”, като няма удостоверение за годност от “Морска администрация”? Отговорите трябва да даде кметът на Варна Иван Портних. Припомняме, че по-рано днес БСП поиска проверка на работата му от Европейската прокуратура, като една от причините е именно “пристанището”, което очевидно не става за кораби.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
4
Голям праз (преди 5 месеца)
Рейтинг: 29048 | Одобрение: 4258
https://www.facebook.com/watch?v=1524552357953934
1
3
ПраБългарин (преди 5 месеца)
Рейтинг: 60721 | Одобрение: -28464
Пристанището е супер, вчера ходих там, беше пълно с хора. Влизаха джипове с лодки, пускаха ги във водата, и газ в морето. Рибарското селище е все още там, а на пясъка имаше 5 дървени лодки. Ами вземи се разходи и виж как е спрямо преди... 
1
5
Голям праз (преди 5 месеца)
Рейтинг: 29048 | Одобрение: 4258
Когато живеех в Аспарухово, на рибарското селище имаше скрипци( рудани, макари и т.н. механизми), с помощта на които, при приближаване на "лошо време", лодките бяха изваждани на брега, далече от вълните. Това се правеше и при зазимяване на лодките.Скоро не съм ходил в тази част, затова не знам дали още съществуват.
0
3
ПраБългарин (преди 5 месеца)
Рейтинг: 60721 | Одобрение: -28464
При голяма буря вълните ще преминават през колчетата и ще направят малките дървени лодки на рибарите на трески. Прав си за образуването на плитчини на южния бряг на езерото, те се образуват и в самото езеро, защото взимахме яхти под наем от Гребната база няколко години по ред и все затъвахме в плитчини в самото пристанище.. трябва някой да го чисти.
2
5
Голям праз (преди 5 месеца)
Рейтинг: 29048 | Одобрение: 4258
Живял съм в Аспарухово повече от 7 год. Имаше две мостчета в морето, които бяха на пилони.И това не е случайно. Характерното за южния бряг на Варненският залив, е преместването на плитчините между мостчето на нос Галата и канала море-езеро. В зависимост от преобладаващите ветрове, т.е. дали са от североизточния, или от северозападния сектор, плитчините се местиха от Галата до канала. И тъй като няма препятствие по този преход, нямаше трайно задържане на пясъка на едно място. При построяване на т.н. Рибарско пристанище, естествената циркулация се наруши, и пясъка, отложен в „пристанището“ по естествен начин няма как да се разнесе!!!  За това още преди 5 години имаше диспути, но кликата, начело с ГЕРБ наложи строежа. Затова оправданията на официалните власти са смешни!!!
3
5
ПраБългарин (преди 5 месеца)
Рейтинг: 60721 | Одобрение: -28464
На плаж Асарухово, до новото пристанище има рибарско селище. Целта е рибарите от селището да спират лодките си в новото пристанище, а не на плажната ивица ;) Както и други любители, които пускаха лодките си в морето през плажната ивица. Явно по голямата част от коментаторите нямат представа, за какво говоря, цървулите им още са на табелата на Варна УхиленУхиленУхилен
4
1
уйчо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 80875 | Одобрение: -1555
Чете, гледам и не вярвам на ушите си, все едно да направиш паркинг с ширина на клетките такава, че да могат да паркират само малки коли, а баровците с големите да не могат и да се заклещват...
1
8
ПраБългарин (преди 5 месеца)
Рейтинг: 60721 | Одобрение: -28464
Идват избори всички са започнали с агитациите УхиленУхиленУхилен най дребните са най кресливи УхиленУхиленУхилен Няма да ходите с големите яхти и готово, какво се нервите не знам. Ще спрете на друго място има къде...           Голям праз, това място не беше пипвано от комунизма. Има и други яхтени пристанища, в който има подобни проблеми, но явно не сте запознати. Взимали сме яхти под наем и сме имали подобни проблеми, просто трябва да се чисти и това е... Като цяло всичко е дежавю от предизборни тъпотии и манипулации ;)
1
9
петково (преди 5 месеца)
Рейтинг: 8009 | Одобрение: -2571
Чета, гледам и не вярвам на ушите си колко много пристанищестроители имало из форума на Петел(по-скоро кокошка). Явно предизборната агитация за местните избори е започнала. Написаното тук е класически пример за продажна, нискокачествена поръчкова журналистика. Значи пристанището е определено за стоянка на рибарски лодки и малки корабчета. 1,5 м е сериозно газене за рибарска лодка. Обикновено са с 0,5-1м. Както тук правилно са отбелязали някои наблюдателни читатели тази мярка е против мераклиите с килови яхти да го ползват. Това, че един капитан на по-голямо корабче е достатъчно тъп и упорит да не спази забраната на капитана на порта си е за негова сметка и няма нищо общо с ГЕРБ, кмета и други подобни.  Основната котва на врата ни са тимаджиите, които спират всичко от което не могат да краднат. Тъжната истина е, че освен ГЕРБ никоя друга партия не е направила абсолютни нищо за града ни. Ще изброя само бул Левски, асфалтирането на всички главни булеварди преди години, парите за дупката, пристанището на Карантината и още много други по-малки. Съжалявам само, че не спазиха обещанието за построяването на нов мост на мястото на рибарския.
4
5
KRISTINCHO (преди 5 месеца)
Рейтинг: 40444 | Одобрение: -496
Какъвто и да си, е по добре от това да си едно тъпо, безмозъчно, изкуфяло селско прасе, мислещо се за апогей на мисълта и коментарите.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
5
4
Голям праз (преди 5 месеца)
Рейтинг: 29048 | Одобрение: 4258
[url=https://petel.bg/profile/a9239657cb67e07c3c6422700355eb39.html][img]https://static.petel.bg/cache/c9/48/thumb1_Clipboard01.jpg[/img] [/url] [img]https://static.petel.bg/img/like.png[/img] 3 [img]https://static.petel.bg/img/dislike.png[/img] 1 [url=https://petel.bg/profile/a9239657cb67e07c3c6422700355eb39.html]Уйо [/url](преди 3 години) Рейтинг: 41491 | Одобрение: 8261 До Наблюдател: Прав си няма, а трябва да има. Или са пропуснали, което говори, че проектанта хал хабер си няма от това, което проектира или не искат да завземат мястото на 2 или 3 индивидуални хелинга. Лодбалки сигурно също не са предвидени. Има още едно нещо. Там има една особеност с пясъка, който носи морето. Им чувствителна разлика между наноса през зимата и лятото и ако за проектирането не са ползвали услугите на хидролози, след построяването му може да има неприятни изненади, като например да стане дълбоко до колене.
3
3
уйчо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 80875 | Одобрение: -1555
Кефиш, като няколко още олигофрена. Повече имаше преди, по-интересно беше, ама нещо оредяхтеУхилен
3
8
Голям праз (преди 5 месеца)
Рейтинг: 29048 | Одобрение: 4258
Кристинчо, ти си и ще си останеш КРЕТЕНЧО, а другия Х..ЧО!!!
3
1
rakita (преди 5 месеца)
Рейтинг: 1033 | Одобрение: -187
Най много от това страда дънката,няма как да акустират яхтите!А така трудно ще продаде апартаментчетата!
напред с рогите
4
2
уйчо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 80875 | Одобрение: -1555
KRISTINCHO, не се коси, винаги има такива, които се хранят от коментарите на другите, щото са празни кратуни. Дал господ.
3
5
KRISTINCHO (преди 5 месеца)
Рейтинг: 40444 | Одобрение: -496
Прасе тъпо, ти си голям идийот. Не разбра ли че не трябва да апострофираш коментарите на участниците във форума независимо, че тези коментари не ти допадат. Пиши си твоите. Явно много си тъп и не може да разбереш за какво ти говоря.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
4
5
Голям праз (преди 5 месеца)
Рейтинг: 29048 | Одобрение: 4258
Кретенчо, пак се изказа без да разбереш за какво пиша!!! Пра обяснява, че никой не е повдигнал въпроса относно бъдещето на "пристанището"!!! Напротив, имаше много дискусии за неудачното му проектиране!!! Явно и при тебе това е бяло петно!!! Не знам дали  "селски неграмотен пенсионер", но ти трябва да се научиш да четеш с разбиране!!! Помъчи се, може и да се получи!!! Иначе ще си останеш Кретенчо!!!
5
1
ПЕКАРЯ (преди 5 месеца)
Рейтинг: 5460 | Одобрение: -760
На мен идеята на Ванката, това пристанище да стане пристанище за гумени лодки, ми допада много. Любителите рибари с гумени лодки, вече нямат място от където могат да влизат в морето. 
ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ, СА НАЙ ДОЛНИТЕ, ЛИЦЕМЕРНИ И КРАДЛИВИ ИЗРОДИ НА ТОЗИ СВЯТ.
5
4
KRISTINCHO (преди 5 месеца)
Рейтинг: 40444 | Одобрение: -496
ПРАсЧО Ти първо се заяде с мен, без да бъдеш предизвикван. След това търсеше някаква подкрепа от КРИС. Сега се заяждаш с Пра. Човече разбери, че не трябва да коментираш коментарите на участниците във форума, а да се правиш собствени такива. Всеки от нас си има мнение, което изразява независимо дали се харесва на останалите. Прави си коментарите и не не превръщай в отрепката на форума, че се излагаш като селски неграмотен пенсионер.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
5
6
Голям праз (преди 5 месеца)
Рейтинг: 29048 | Одобрение: 4258
Пра, явно имаш проблем с паметта!!! Преди почти 5 (пит) години, още при обявяване на намерението за реонсруция и модернизация на "рибарско пристанище Карантина", имаше много коментари, които застъпваха тезата, че мястото не пригодно за затворено пристанище!!! Още тогава компетентни специалисти обясниха, че от теченията гавана ще се затлачи!!! Но никой не обърна внимание, защото комплекса, който беше построен, трябваше за престиж да има пристанище!!! 
5
2
kaka (преди 5 месеца)
Рейтинг: 64832 | Одобрение: 7967
Там винаги е било плитко.Имаше метален мост и като ученици сме ходили там ,лятото беше плитко ,а зимата морето изтегляше пясъка.Но сега нещо не са преценили великите герберски архитекти ,че всичките наноси от север се изсипват там.
4
3
Ванката (преди 5 месеца)
Рейтинг: 36867 | Одобрение: 7362
Мен да питате туй е пристанище за гумени лодки ;) А аз съм обикновен човечец и си се виждаше още га строяха. Бойко на кото е прерязал лентичката малко след туй се случва те това я се чупи я разпада я за нищо не става, но важното е лентичката да е клъцната и парите краднати ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
3
13
ПраБългарин (преди 5 месеца)
Рейтинг: 60721 | Одобрение: -28464
Ванка, защо не каза, че си голям експерт по теченията, освен това си видял на къде отиват нещата още по време на строежа, защо не се намеси да оправиш проблема, ами мълча, мълча и накрая като стана гафа започна да професорстваш? Много ясно, че ще реже лентите Бойко, то да не е една, две или три лентички, хиляди метри отрязани ленти се събраха за 10 години управление. Бързал бил, ми какво да прави, преди него 20 години само се крадеше и разрушаваше, никой нищо не откриваше, лентичките бяха дефицит УхиленУхиленУхилен Дано ПП успеят да направят 5 моста над Дунав, 2 тунела под Стара планина, магистрала Хемус, Черно море и да не забравяме космонавт българин и македонец в космоса УхиленУхиленУхилен
4
1
Ванката (преди 5 месеца)
Рейтинг: 36867 | Одобрение: 7362
Това беше ясно още докато се строеше пристанището, но бързаха боко тиквуниев да пререже лентичката, а човек и без понятие от течения и нещо друго виждаше какво се случва ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
5
2
Горан (преди 5 месеца)
Рейтинг: 12409 | Одобрение: -5071
време е за нов 9 септември и нов народен съд със смъртни присъди
да ама не
4
1
село варна (преди 5 месеца)
Рейтинг: 14161 | Одобрение: -1294
Че то на плажа е по дълбоко. Човек и да иска не може да се удави в тоя златен гьол.
4
8
ПраБългарин (преди 5 месеца)
Рейтинг: 60721 | Одобрение: -28464
По проект дълбочината е 1,50м от какъв зор капитана решава да влезе с лодка газеща 2,10м при условие, че е бил предупреден от началника на пристана??? Човека в клипа ясно казва, че са почистили дъното на 2м, но капитана така или иначе си прави каквото си иска. Важното е да има храна за шарани, че като гледам има много гладни рибки...
5
3
Радостин (преди 5 месеца)
Рейтинг: 103933 | Одобрение: 1663
Общината открадна милиони да направи локва 1.5 м. Ами ние с детските лопатки за плаж щяхме по-дълбоко да изкопаем. Навсякъде във Варна вони от корупция и пладнежки грабеж. Така е и в държавата откакто е ГЕРБ.
Всеки да си получи заслуженото !
5
2
kjk (преди 5 месеца)
Рейтинг: 24745 | Одобрение: 2085
Направо локва!!!:devil:
5
2
уйчо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 80875 | Одобрение: -1555
Пристанище метър и педесе! Баси и гьола!
4
6
Голям праз (преди 5 месеца)
Рейтинг: 29048 | Одобрение: 4258
С огнехвъргачка, [url=https://petel.bg/profile/341ab067caa52a89660e79a0fc4f18c9.html]kjk [/url], хората са го измислили!!![url=https://petel.bg/profile/341ab067caa52a89660e79a0fc4f18c9.html][/url]
5
4
kjk (преди 5 месеца)
Рейтинг: 24745 | Одобрение: 2085
Където и да бутнеш все батак! Навсякъде калинки наредени на яслата! Как се чегърта тая напаст?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама