Адв. Екимджиев за двойното гражданство на Кирил Петков: Политически картел, за да не се допуснат кадърни хора в политиката ни

21.10.2021 / 12:59 10

Колаж БНТ, Булфото„

Виден адвокат коментира казуса "Кирил Петков".

Аз имам позиция, че нормата в Конституцията, визираща това изискване народните представители, министрите, президентът, вицепрезидентът да имат само българско гражданство. Норма, която е в българската Конституция от 1991 г., което е доста овехтяло. Трябва да бъде тълкувана от Конституционния съд с разума на закона, отчитайки променения политически контекст, или отчитайки изтъняването на гражданството като защитимо от правото ценност.

Това коментира адв. Михаил Екимджиев в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком.

"Но това е политически картел, за да не се допуснат кадърни хора от чужбина, които има и друго гражданство, в политиката ни. И този текст е приет единодушно. Това са мини заложени в Конституцията", заяви адвокатът.

"Да влезем в обувките на тези, които смятат, че двойното гражданство е проблем за националния суверенитет. И че Кирил Петков е в конфликт на лоялност. Но не е ли проблем на националния суверенитет ако сме изцяло зависими от Канада, кога тя ще реши да освободи Кирил Петков. Той самият още през май е подал заявление за освобождаване. Но само канадската държава може да реши кога ще го го освободи. А представете  си, че не беше Канада, а беше Афганистан. Тоест ние изцяло сме зависими от волята на чужда държава", коментира Екимджиев.

"Правото ненавижда абсолютните права и абсолютните закони. Единственото абсолютно право е правото да не бъдеш малтретиран. А изведнъж решиха човек да няма двойно гражданство. Казвайки, че забраната е абсолютно и се поставиха над живота. Трябва да има гъвкава уредба, която да се занимава с тези реалности", допълни той.

"В Конституцията има още една глупава норма, като тази, че правото на личен живот не може да бъде ограничаван. Тогава КС трябваше да отмени налагането на всякакви ограничителни мерки и това щеше да е противоконституционно и не можеше да се противопоставим на епидемията. Но елегантно си затвориха очите в името на здравия разум", припомни Екимджиев. 

"Двойното гражданство не е абсолютно, търпи известни корекции и от гледна точка на добросъвестността на Кирил Петков", посочи той.

"Аз съм смутен от отказа на КС да даде възможност на Кирил Петков да изложи своята позиция. Иска мнението на шестима юристи, но не и на самия Петков. И се казва, че той е нарушител, не спазва закона, но не може да представи становище да се защити. Кирил Петков би могъл да заведе дело в Страсбург не за гражданството си, а за отказа да се защити", смята адвокат Екимджиев. 

Конституционният съд ще заседава по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков и ще обяви решението си следващата седмица. Заседанието е за приемане на доказателства по делото. Съдът беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10  май в частта, свързана с назначаването на Петков, пише Novini.bg.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Ко? Не! (преди 1 месец)
Рейтинг: 3021 | Одобрение: -29
Факта, че коментара ми по долу, че всички трябва да са равни пред закона без значение на личността е оценен предимно с минуси показва единствено, колко "болно" и криворазбрано общество сме. Абсолютно идиотско е да се разсъждава, че ако този когото не харесваме трябва да се наказва сурово от закона а този, който ни е симпатичен дай да направим компромис. Същото е да кажеш и, защо да наказваме Петков а не Карадайь. Няма или или. Всички еднакво. Едното не отменя другото. А бедността на обществото показва дали този ваш начин на размишление е правилен. Мисля, че щом сме на това положение има грешка в "изчисленията".
1
1
Sicario (преди 1 месец)
Рейтинг: 8764 | Одобрение: -2716
Темата на статията е Конституцията и двойното гражданство. Конституцията е такава, каквато е, и тя трябва да се спазва от всеки. КОЙТО ТВЪРДИ ЧЕ КОНСТИТУЦИЯТА Е ЗА УМРЕЛИТЕ, ТОЙ Е ЗА ЗАТВОРА
deaf forever
0
0
dodo (преди 1 месец)
Рейтинг: 2807 | Одобрение: 582
До ПЕКАРЯ ЗА ТОВА СИ ПРАВ ГОЛЕМИТЕ ИГРАЧИ СА НАВЪН И ОТ ТАМ ДЕРИЖИРАТ НО ИМАМ НАДЕЖДА ЧЕ ВСЕ ОЩЕ Е ОСТАНАЛ НЯКОЙ КОЙТО ДА НЕ ИМ СЕ ПОДЧИНЯВА БЕ РОПОРТНО
2
5
ПЕКАРЯ (преди 1 месец)
Рейтинг: 1351 | Одобрение: -574
dodo , много се заблуждаваш. Младите и кадърни хора ги използват за бушони, затова ги изтикват напред и те първи горят. ЖАН ВИДЕНОВ, кадърен но изгоря заради големите играчи. Сега това ще се случи и с Петков. Запомни нищо случайно на този свят няма. Всичко се планира и дирижира от големите играчи олигарси. Те ще ни вкарат в голяма инфлация, за да изплатят кредитите които изтеглиха..
3
7
ПХК (преди 1 месец)
Рейтинг: 16964 | Одобрение: -5256
АС защо мразиш толкова ГЕРБ. Да не би Б.Б. да е откраднал и осквернил, розовите килоти на майка ти.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
3
1
dodo (преди 1 месец)
Рейтинг: 2807 | Одобрение: 582
махнете всички чиновници от управлението които са работили по времето на герб от най високо до чистачите , подмяна на в правосъдие и прокуратура  и да започнат да работят кадърни хора не поддаващи се на корупция, виновните в затвора и ще започне всичко да се оправя .
3
1
cron1 (преди 1 месец)
Рейтинг: 18558 | Одобрение: 3028
Не разбирам защо са се заяли с неговото гражданство, а никой не арестува КАРАДАЙЪ, когато заяви, че НЕГОВАТА РОДИНА Е ТУРЦИЯ!!!:errm:
Марио Кроненберг
3
1
Чичкото (преди 1 месец)
Рейтинг: 44235 | Одобрение: 3295
това което не може да се постигне по законов ред се постига с ПАРИ Това което не може да се постигне с ПАРИ се постига с МНОГО ПАРИ 
Истината преди всичко
2
6
Ко? Не! (преди 1 месец)
Рейтинг: 3021 | Одобрение: -29
Пред законите не трябва да има значение кой от коя партия е и колко е кадърен или некадърен. Трябва да се прилага еднакво за всички и да не се правят компромиси и изключения, защото бил от партията Х, бил човек на У, или защото бил кадърен дай да му простим! 
4
7
ас (преди 1 месец)
Рейтинг: 81011 | Одобрение: 17476
нормално герб прекара последните 10 години в тренировка подготовка и обучение  на мутри крадци и убйци за важни позиции и политически постове. като прибавим и модийния контрол който има боико борисов. забелязахте ли само как скандали свурзани с герб се покриват за няколко дни най много месец и в същото време се измислят скандали или изфабрикуват такива за опозицията кото всяка послишна медйка дъвче с години. примерно слави предложи какдидат за пемиер и още на същия ден медйте на боико борисов излязаха или измислиха компромати за него. а скандали като къщата в барселона изчезнаха за дни. цецо излезе от герб и спря да се говори как си е изкара скъп апартамент срещу проверка и разрешително нарушаващо закона. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама